Algemeen   Opleidingen   Cursussen   Webdecaan    

LOI

Basiskennis psychologie-pedagogiek (PPA I)

Type opleiding: Cursus
Code: C12012928
Opleidingsduur: 16 maanden
Niveau: MBO
Kosten: € 1.224,00
Sectoren: Maatschappij, Gedrag, Welzijn, Sociale dienstverlening, Gezondheidszorg
Onderwerp(en): Sociaal Pedagogisch Werker, Psychologie, Psychiatrie, Geestelijke Gezondheidszorg
Cursus

Algemene informatie over de cursus

Basiskennis psychologie-pedagogiek (PPA I)
Vind je het omgaan met mensen belangrijk in je beroep? Ben je geïnteresseerd in het gedrag van die mensen, en de manier waarop ze zelfstandig en in een groep functioneren? Dan is het beroep van Psychologisch-pedagogisch assistent voor jou wellicht een goede keuze.

Met deze opleiding leg je een brede basis in het vakgebied psychologie. De opleiding Basiskennis psychologie-pedagogiek (PPA I) vormt samen met PPA II de opleiding tot psychologisch pedagogisch assistent. Om aan het werk te gaan als psychologisch pedagogisch assistent volg je na PPA I de beroepsopleiding PPA II waarin je je specialiseert in een werkveld.

Daarom kies je deze opleiding
-Goede basis voor PPA II
-Inclusief tien praktijkdagen
-Flexibele examens

Voor wie is de opleiding Basiskennis psychologie-pedagogiek (PPA I) bestemd
De opleiding is bestemd voor iedereen die interesse heeft in het functioneren van mensen en psychologie en pedagogiek. Toekomstige werkvelden kunnen zijn de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), het onderwijs of loopbaanadvies.

Je einddoel
Na afloop van de opleiding Psychologisch-pedagogisch assistent I heb je de theoretische basis in huis om het tweede deel van de opleiding Psychologisch-pedagogisch assistent (PPA II) succesvol te doorlopen.

Om alle kennis en vaardigheden te krijgen die je nodig hebt om straks in de praktijk aan de slag te gaan, moet je na Basiskennis psychologie-pedagogiek (PPA I) de opleiding Psychologisch-pedagogisch assistent (PPA II) volgen.

Lees hier alle informatie en bekijk de online proefles

Inhoud van de cursus

Inhoud van de opleiding Basiskennis psychologie-pedagogiek (PPA I)
De opleiding bestaat uit zes modules. Hieronder volgen de belangrijkste onderwerpen die daarin aan de orde komen:
-Inleiding psychologie, methodeleer, statistiek en functieleer
-Inleiding pedagogiek, gezinsleer en onderwijskunde
-Psychodiagnostiek
-Gesprekstechnieken, rapportage en observatie
-Ontwikkelingspsychologie
-Persoonlijkheidsleer

Doelgericht lesmateriaal
Je ontvangt speciaal ontwikkeld, losbladig lesmateriaal. Bovendien krijg je opbergmappen om je lesmateriaal overzichtelijk in op te bergen.

De leerstof is volledig. Je hoeft geen extra boeken aan te schaffen. Je hebt dus meteen alles in huis om van je studie een succes te maken.

Praktijkdagen
Bij deze opleiding worden 10 verplichte praktijkdagen georganiseerd. Dé gelegenheid om je vaardigheden te oefenen. De praktijkdagen vinden doorgaans plaats op zaterdagen in Leiderdorp. Tijdens deze dagen wordt aandacht besteed aan psychodiagnostiek, gesprekstechnieken, observatie en rapportage. Tijdens je studie ontvang je meer informatie over deze verplichte praktijkdagen.

Daarnaast wordt een stage-informatiedag georganiseerd. Tijdens deze dag krijg je tips voor het vinden van een stageplaats en informatie over wat er tijdens je stage van je wordt verwacht. Bovendien krijg je meer informatie over de verschillende werkvelden. Ook de stage-informatiedag is verplicht.

De praktijkdagen en stage-informatiedag worden 2 keer per jaar georganiseerd voorafgaande aan de examenperiode in het voor- en najaar.

Examen
De opleiding wordt afgesloten met een officieel examen. Het examen bestaat uit meerkeuzevragen.

Examenvakken
Het examen omvat de modules:
-Inleiding psychologie, methodenleer, statistiek en functieleer: 40 minuten
-Inleiding pedagogiek, gezinsleer en onderwijskunde: 40 minuten
-Psychodiagnostiek: 40 minuten
-Gesprekstechnieken, rapportage en observatie: 40 minuten
-Ontwikkelingspsychologie: 40 minuten
-Persoonlijkheidsleer: 40 minuten

Examengeld
Kijk op onze site voor actuele examenkosten.

Flexibel examen afleggen
Bij deze opleiding zijn één of meerdere examens flexibel. Dit betekent dat je iedere werkdag examen kunt doen op 16 verschillende locaties in Nederland. Geen examenstress of lang wachten op een examendatum, maar meteen examen afleggen als jij er klaar voor bent. Je legt het examen digitaal af, waardoor de uitslag snel bekend is.

Vrijstellingen
Een overzicht van de diploma's en certificaten die vrijstelling geven voor de desbetreffende examenvakken vind je hier. Als je een vrijstellingsverzoek indient, vermeld dan duidelijk om welke module(s) het gaat.

Heb je recht op vrijstelling, dan kun je ook kiezen voor een verkort studieprogramma. Het diploma op grond waarvan de vrijstelling wordt verleend, mag op de datum van het af te leggen examen niet ouder zijn dan 6 jaar. Vrijstellingsverzoeken dienen schriftelijk te worden ingediend, vergezeld van een cv, kopieën van relevante diploma's en cijferlijsten, een curriculum van de vakken en de studiepunten.

Beschik je over een relevant diploma dat niet op de lijst staat, maar waarmee je wel denkt in aanmerking te komen voor vrijstelling, neem dan contact op met de afdeling Studievoorlichting.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Om toegelaten te worden tot de opleiding moet je in het bezit zijn van een van de volgende diploma’s of bewijzen (dit diploma moet je bij het examen kunnen overleggen):
-HAVO
-MBO-diploma Sociale Dienstverlening niveau 3
-MBO-diploma Sociaal Pedagogisch Werker niveau 3
-eder ander MBO-diploma niveau 4 van de WEB
-VHBO
-bewijs van onvoorwaardelijke overgang naar 5 VWO.

Daarnaast is een goede rekenvaardigheid essentieel in verband met het onderdeel Statistiek in deze opleiding.

Beschik je niet over een van deze diploma's en heb je een vergelijkbare vooropleiding of relevante werkervaring, dan kun je in een aantal gevallen toch worden toegelaten. Vul in dat geval bij gevraagde vooropleiding op het inschrijfformulier de relevante opleiding(en) of werkervaring in.

Het inschrijfformulier wordt vervolgens behandeld als verzoek tot inschrijving. Bij je verzoek tot inschrijving dien je een uitgebreid cv plus een kopie van je diploma's, certificaten en cijferlijsten mee te sturen. De Toetsingscommissie laat weten of je verzoek is ingewilligd.

Duur van de cursus

16 maanden

Kosten van de cursus

Volledig studieprogramma: 16 maanden x €72.50
Verkort studieprogramma A : 11 maanden x €72.50
Verkort studieprogramma B : 11 maanden x €72.50
Extra verkort studieprogramma C : 5 maanden x €72.50

Bekijk hier het actuele lesgeld en de gratis online proefles

Plaatsen / leslocaties

Afstandsonderwijs

Vacatures & stages

Liggen jouw ambities in dit vak? Neem de volgende stap en kijk welke vacatures en stageplaatsen voor jou beschikbaar zijn!

Bekijk de vacatures

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in * verplicht
Aanhef:
Voornaam:*
Tussenvoegsel(s):
Achternaam:*
Postcode:*
Huisnummer:*
Straatnaam:*
Woonplaats:*
E-mailadres:*
Telefoonnummer:
Geboortedatum:
Jouw vraag/opmerking:
resterend: tekens