Docent Muziek

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je bent een muzikale duizendpoot, je combineert musiceren en lesgeven. De werkzaamheden bestaan uit het dirigeren, pianospelen, zingen en noem zo maar op. Je coacht jongeren in hun muzikale vorming. Als je de opleiding Docent Muziek hebt afgerond, kun je gaan werken in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs, maar ook in de beroeps- en volwasseneneducatie of op het HBO. Daarnaast kun je ook gaan werken op muziekscholen of verenigingen.

Opleidingsinhoud

De propedeuse is het eerste jaar van de opleiding. Dit jaar is een oriënterende fase. Hierin leg je de basis voor je muzikale kant. Omdat lesgeven een belangrijk aspect is tijdens de opleiding, ga je dit in het eerste jaar al uitoefenen. Het toetsen van je kennis in de praktijk staat tijdens de gehele opleiding centraal. Vandaar dat je ook veel stage zal lopen en les zal geven. Daarnaast krijg je in het propedeutische jaar ook de nodige theorie te verwerken. Nadat je de propedeutische fase hebt afgerond, verdiep je je verder in het vak.

Ook in de hoofdfase van de opleiding loop je stages. Tijdens de gehele opleiding wordt veel aandacht besteed aan arrangeren in alle muziekstijlen. Daarnaast zijn er ook projecten zoals; muziektheater en koor. Een muziekdocent moet van alle relevante aspecten van muziek verstand hebben. Als muziekdocent moet je breed inzetbaar zijn. Om dit te realiseren, krijg je tijdens de studie dan ook te maken met alle gebieden van muziek.

Vooropleiding

Om op de opleiding toegelaten te worden, moet je minimaal beschikken over een HAVO-, VWO- of MBO (niveau 4) diploma. Daarnaast zul je hoogstwaarschijnlijk een toelatingsexamen moeten afleggen.

Beschik je niet over de juiste vooropleiding, maar heb je wel talent? Dan kun je voor de eventuele mogelijkheden contact opnemen met de betreffende instelling.

Bovenstaande toelatingseisen zijn richtlijnen. Hogescholen kunnen hiervan afwijken. Informeer voor meer informatie bij de betreffende instelling.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Voor het studiejaar 2018/2019 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 2.060,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2018/2019 tussen de € 1.226,- en de € 2.060,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent als Docent Muziek enthousiast over de zaken waarin je lesgeeft en weet de studenten en scholieren te boeien. Je vindt het leuk om de kennis die je in huis hebt van muziek over te brengen. Je moet zelf natuurlijk een goede musicus zijn. Daarbij is het belangrijk om creatief te zijn en moet je goed kunnen improviseren. Niet elke student is geïnteresseerd in muziek, dus moet je op een creatieve en afwisselende manier lesgeven.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Den Haag - Koninklijk Conservatorium Voltijd Deeltijd Duaal
Enschede - AKI ArtEZ Academie voor Art & Design, Enschede Voltijd Deeltijd Duaal
Groningen - Hanzehogeschool Groningen Voltijd Deeltijd Duaal
Rotterdam - Codarts, Hogeschool voor de Kunsten Voltijd Deeltijd Duaal
Tilburg - Fontys Hogescholen Voltijd Deeltijd Duaal
Zwolle - ArtEZ Academie voor Art & Design, Zwolle Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.