LOI

HBO-bachelor Vertaler Engels

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Volg via thuisstudie de NVAO-geaccrediteerde opleiding HBO Vertaler Engels. Heb je interesse in deze opleiding?
Vraag hier de gratis proefles aan en bekijk het lesmateriaal.

Bachelor of Communication (B Comm)
De HBO-opleiding Vertaler Engels is vernieuwd! Flexibel studeren kon je al bij LOI Hogeschool. Na deze opleiding kun je echter ook flexibel werken. Als (freelance) ondernemer bijvoorbeeld! De opleiding besteedt hier dan ook uitgebreid aandacht aan. Er wordt een grote variatie aan onderwerpen behandeld, zodat je brede vertaalervaring opdoet.

Als Vertaler Engels zul je namelijk de ene keer een zakelijk contract of een praktische handleiding vertalen. Een andere keer een commerciële uiting als een folder. Het is dus belangrijk dat je flexibel leert werken en snel kunt omschakelen. Met de vierjarige opleiding HBO Vertaler Engels van LOI Hogeschool ben je prima voorbereid op de praktijk!

Je studeert met speciaal ontwikkeld lesmateriaal en krijgt veel gratis extra leermiddelen. Tijdens de mondelinge lessen train je bovendien je vaardigheden onder begeleiding van docenten met ruimschoots vertaalervaring.

Daarom kies je voor deze opleiding
-Geaccrediteerd door de NVAO
-Inclusief mondelinge lessen
-Gratis minicursus Internetmarketing inclusief Google AdWords-voucher t.w.v. € 50,-.

Het beroep
Sommige mensen kiezen voor een volledige universitaire studie Engels, met aansluitend nog een opleiding tot vertaler. Al met al zijn zij toch wel ongeveer 6 jaar bezig voordat ze aan de slag kunnen. Maar met je diploma HBO Vertaler Engels maak je al na vier jaar van je passie, het vertalen van teksten, je beroep.

Je voert als vertaler Engels vertaalopdrachten en redactiewerkzaamheden voor verschillende opdrachtgevers uit. De ene keer gaat het om een handleiding, de andere keer vertaal je een artikel in een tijdschrift. Maar het zou net zo goed kunnen dat je je bezighoudt met het vertalen van wat meer zakelijke kost, zoals offertes of contracten voor Engelstalige klanten van het bedrijf waarvoor je werkt.

Een belangrijke taak van een vertaler Engels is om naast het vertalen tegelijkertijd commercieel te denken. Kun je voor het geboden bedrag ook de kwaliteit leveren die gewenst wordt? Hierover moet je zelf je opdrachtgever van tevoren kunnen informeren. En, indien nodig, een opdracht zelfs kunnen weigeren.

Met een bachelordiploma Vertaler Engels kun je veel kanten op. Denk aan een startfunctie als vertaler Engels bij een vertaalbureau. Maar je kunt je natuurlijk ook vestigen als zelfstandig vertaler. Ook in managementondersteunende functies kun je terecht. Bijvoorbeeld bij exportgerichte bedrijven of andere instellingen met internationale betrekkingen. Bovendien biedt de opleiding een uitstekende basis voor vervolgopleidingen, bijvoorbeeld in de richting van een vertaalspecialisatie.

Opleidingsinhoud

Inhoud van de opleiding HBO Vertaler Engels
Het accent bij deze opleiding ligt uiteraard op vertalen. Zowel van het Engels naar het Nederlands als andersom. Hiervoor krijg je zeer uitgebreide leerstof aangeboden om je op verschillende terreinen te bekwamen. Ter ondersteuning krijg je vakken als grammatica, linguïstiek, lees- en spreekvaardigheid. Je bouwt een enorme woordenschat op en leert van welke papieren en digitale hulpmiddelen je als vertaler gebruik kunt maken. In de vakken Maatschappijkennis en Interculturele communicatie leer je bij het vertalen rekening te houden met de maatschappelijke en culturele verschillen tussen het Nederlandse taalgebied en de belangrijkste Engelstalige gebieden. In de opleiding worden allerlei soorten teksten behandeld met een grote variatie aan onderwerpen, zodat je brede vertaalervaring opdoet voor de praktijk. In het laatste jaar maak je kennis met verschillende specialisaties en leer je hoe je te werk moet gaan als je een juridische, literaire, financieel-economische, technische, wetenschappelijke, maatschappelijke of commerciële tekst moet vertalen. En omdat veel vertalers tijdens hun loopbaan met (freelance) ondernemen te maken krijgen, wordt daar in de gelijknamige module aandacht aan besteed. Een zeer complete studie dus. Bovendien studeer je bij LOI Hogeschool waar en wanneer je maar wilt. Kortom: nu flexibel studeren, straks flexibel werken!

Studieprogramma van de opleiding HBO Vertaler Engels
In het studieprogramma kun je precies zien welke modulen je de komende vier jaar tegenkomt. De studiepunten geven een indicatie van de relatieve omvang per vak. De studiepunten zijn vermeld volgens de Europese standaard (ECTS).

Bekijk hier het volledige studieprogramma.

Leermiddelen
De HBO-opleiding Vertaler Engels bestaat voornamelijk uit losbladig , schriftelijk lesmateriaal. Bovendien krijg je opbergmappen om je lesmateriaal overzichtelijk in op te bergen.

Daarnaast ontvang je gratis extra leermiddelen.
-vijf cd's (verspreid over je studie)
-headset met microfoon, waarmee je opdrachten inspreekt en feedback van je docent kunt beluisteren.

Wel dien je zelf een memorecorder aan te schaffen voor je inspreekopdrachten. Verder is het in dit vakgebied belangrijk dat je veel leest. Dat kunnen boeken zijn, maar ook tijdschriften en kranten. Je zult tijdens de opleiding ook enkele woordenboeken en studieboeken moeten aanschaffen.

Mondelinge lesdagen
Oefening baart kunst en dat geldt zeker voor vertalen. Voor het grootste deel van de opleiding ligt de nadruk daarom op het ‘doen’. Zo ook tijdens de mondelinge lesdagen. Uiteraard wordt er tijdens deze lessen aandacht besteed aan theoretische onderdelen uit de opleiding, maar centraal staat het trainen en aanscherpen van je vaardigheden.

De mondelinge lessen worden gegeven door docenten die stuk voor stuk ruime ervaring hebben in de vertaalpraktijk. In totaal worden 8 mondelinge lesdagen georganiseerd, gelijkelijk verdeeld over de vier jaren van je studie (ieder voor- en ieder najaar een mondelinge lesdag). De mondelinge lessen worden op zaterdagen in Leiderdorp gegeven. Informatie omtrent de mondelinge lesdagen vind je binnen onze digitale leeromgeving.

De eerste 5 mondelinge lesdagen zijn niet verplicht, maar zeker aan te raden. De laatste 3 lesdagen zijn verplicht.

Het examen
Voor de examinering van de opleiding HBO Vertaler Engels heb je zowel met LOI Hogeschool als met de Stichting Nationale Examens Vertaler en Tolk (SNEVT) te maken. In het bestuur van de SNEVT zitten o.a. vertegenwoordigers van opleidingsinstituten en brancheverenigingen. Ook LOI Hogeschool is in het bestuur vertegenwoordigd.

De examinering van de propedeusemodules wordt verzorgd door LOI Hogeschool. In de hoofdfase van je opleiding ga je verder met de modules Vertalen Engels II & III en Maatschappijkennis als voorbereiding op het Nationaal Examen Vertaler Engels van de SNEVT. Het Nationaal Examen Vertaler Engels bestaat uit vier onderdelen: Vertalen Nederlands-Engels, Vertalen Engels-Nederlands, Maatschappijkennis en Samenvatting (Redactie).

Afstudeeropdracht
De laatste fase van je studie sluit je af met een speciale afstudeeropdracht. Hier komen je theoretische kennis en je praktijkervaring samen.

Vrijstellingen
Heb je al een opleiding achter de rug en de nodige diploma's op zak? Dan gaat studeren nog sneller. Want, met een aantal diploma's kom je in aanmerking voor één of meer vrijstellingen.

Klik hier voor meer informatie over vrijstellingen, de examens, het lesgeld en het aanvragen van een gratis proefles.

Vooropleiding

Je dient minimaal in het bezit te zijn van een HAVO- of VWO-diploma of een MBO-diploma niveau 4.

Klik hier voor meer informatie over de toelatingstest en overige vooropleidingseisen.

Opleidingsduur

4-6 jaar / lesgeld 48 x €159,-

Kosten

Bekijk hier het actuele lesgeld

Plaatsen / leslocaties

Afstandsonderwijs

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.