Ondernemer detailhandel (4)

Richting binnen: Ondernemer Detailhandel

MBO-opleiding
90290.
3 tot 4 jaar
BOL, BBL
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als ondernemer detailhandel werk je als zelfstandige in verschillende winkelformules (zowel food als non-food) binnen het MKB (Midden- en Klein Bedrijf). Jij kunt als ondernemer leiding geven aan een kleine zelfstandige onderneming.

Om het bedrijf goed te laten draaien stel je een ondernemingsplan op. Daarnaast maak je ook een beleidsplan met allerlei ideeën, gegevens en cijfers die van belang zijn voor het bedrijf. Hierbij houd je rekening met de verschillende onderdelen die belangrijk zijn. Je kunt hierbij denken aan financiën, communicatie, personeel, logistiek en de juridische aspecten van een onderneming. Daarnaast is het van belang om contacten te leggen en te onderhouden met klanten en leveranciers. Het is belangrijk goed op de hoogte te blijven van de marktontwikkelingen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:

Voor het studiejaar 2016/2017 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.137,00. Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:

Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2016/2017 € 236,00. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 573,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding, zoals;

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je moet zowel zelfstandig zijn als in groepsvorm kunnen werken. Het is van belang dat je goed om kunt gaan met mensen en dat je mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden al redelijk ontwikkeld zijn.

Na deze opleiding zul je (waarschijnlijk) een leidinggevende functie krijgen. Jij moet dus stevig in je schoenen staan, taken kunnen verdelen en anderen kunnen motiveren. Je bent ongevoelig voor stress en kunt snel wisselen van activiteit.

Je moet niet bang zijn beslissingen te nemen. Daarnaast moet je het leuk vinden om oplossingen te bedenken. Je moet het tot slot niet erg vinden je handen uit de mouwen te steken.

Kans op werk & stage

Kans op stage

Kans op werk

Zeer weinig
Weinig
In evenwicht
Voldoende
Veel

Vacatures & stages

Liggen jouw ambities in dit vak? Neem de volgende stap en kijk welke vacatures en stageplaatsen voor jou beschikbaar zijn!

Bekijk de vacatures

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.
Scholen / instellingenOnderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.
 
School / instelling Leerweg  
Almelo, Hengelo - ROC van Twente BOL BBL
Amsterdam - ROC TOP - Amsterdam BOL BBL
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL
Leiden - ROC Leiden BOL BBL
Oss, Veghel - ROC de Leijgraaf BOL BBL
Raalte, Zwolle - Landstede MBO BOL BBL
Tiel - ROC Rivor BOL BBL
Tilburg - ROC Tilburg BOL BBL
Utrecht - MBO Utrecht BOL BBL
Zwolle - ROC Menso Alting BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in (velden met een * zijn verplicht)