Verkoper detailhandel (Verkoper) (2)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Overal in Nederland vind je winkels en worden er artikelen en producten verkocht. Verkopers zijn er, om deze artikelen/producten te kunnen verkopen. Verkopers zijn het eerste aanspreekpunt voor de klanten en daarmee ook het gezicht van de winkel. Na het afronden van de opleiding Verkoper Detailhandel kun je bij verschillende bedrijven en organisaties werken.

Als verkoper detailhandel ben je het visitekaartje van een winkel of product. Je hebt veel contact met klanten. Je kunt klanten correct te woord staan, een product verkopen en het product afrekenen. Je zorgt er voor dat je altijd vriendelijk en deskundig overkomt. Vaak hoor je in deze branche ook wel de zin: “Klant is koning!” Naast het verkoop gedeelte houd je je bezig met het aanvullen en bijhouden van de voorraad. Ook zorg je er voor dat de winkel of het bedrijf waar je werkt er netjes en representatief uit ziet. Vaak werk je in een team met meerdere collega’s.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Voor de basisberoepsopleiding (niveau 2) gelden geen toelatingseisen als er geen assistentopleiding is die opleidt voor hetzelfde beroep. Maar als deze er wel is gelden de volgende toelatingseisen:
- basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg: Je hebt een diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) of voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo);
- theoretische leerweg: je hebt een mavo-diploma of vmbo-diploma;
- gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of een vmbo-diploma;
- je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met gunstig gevolg hebt doorlopen;
- je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling;
- een assistentopleiding die opleidt tot hetzelfde beroep of dezelfde richting.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:

Voor het studiejaar 2016/2017 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.137,00. Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:

Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2016/2017 € 236,00. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 573,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3, zoals:

Kans op werk & stage

Kans op stage

Kans op werk

Zeer weinig
Weinig
In evenwicht
Voldoende
Veel

Beroep in beeld


Vacatures & stages

Liggen jouw ambities in dit vak? Neem de volgende stap en kijk welke vacatures en stageplaatsen voor jou beschikbaar zijn!

Bekijk de vacatures

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.
Scholen / instellingenOnderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.
 
School / instelling Leerweg  
Almelo, Enschede, Hengelo, Rijssen - ROC van Twente BOL BBL
Amsterdam - ROC TOP - Amsterdam BOL BBL
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL
Boxmeer, Nijmegen - ROC Nijmegen BOL BBL
Groningen, Zwolle - ROC Menso Alting BOL BBL
Leiden - ROC Leiden BOL BBL
Oss, Veghel - ROC de Leijgraaf BOL BBL
Tiel - ROC Rivor BOL BBL
Tilburg - ROC Tilburg BOL BBL
Utrecht - MBO Utrecht BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in (velden met een * zijn verplicht)