Allround brood- en banketbakker (Brood en banket) (3)

Richting binnen: Brood en Banket

Type opleiding: MBO nieuwe stijl
Code: 94233-
Opleidingsduur: 2 tot 4 jaar
Niveau: 3
Sector: Voeding
Kenniscentrum: Kenwerk

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je kunt als brood- en banketbakker werk vinden bij een (ambachtelijke of industriėle) brood- en banketbakkerij of bij een patisserie, een bakkerij gespecialiseerd in gebak en taarten.

Als allround brood- en banketbakker werk je zelfstandig en maak je van verschillende ingrediėnten alle mogelijke brood en banket producten. Dit zijn bijvoorbeeld ongevuld en gevuld grootbrood, gebak en taarten. Je gaat aan de slag met onder andere het decoreren, snijden, modelleren en uiteindelijk de afwerking of het bakken van de producten. Andere belangrijke taken zijn de inkoop van ingrediėnten, het voorraadbeheer en de opstellen en bewaken van de planning. Ook ben jij degene die de producten beoordeelt op kwaliteit en smaak en klanten adviseert over de brood- en patisserieproducten. Vanzelfsprekend ben je verwantwoordelijk voor het schoonhouden van je werkplek en de machines.

Opleidingsinhoud

Allround brood- en banketbakker (Brood en banket) (3) is een uitstroomrichting binnen de beroepsrichting Brood en Banket.

Andere uitstroomrichtingen binnen deze beroepsrichting:
In de meeste gevallen kun je binnen een half jaar nog switchen tussen deze uitstroomrichtingen. Vaak is de basis (meestal het eerste half jaar) voor elke uitstroomrichting hetzelfde.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriėle regeling.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2014/2015 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.118,00. Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2014/2015 € 232,00. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 563,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4, zoals:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je voert je werk zelfstandig uit. Daarbij werk je veel samen met collega’s, waarbij je het werk staand uitvoert. Brood- en banketbakkers zijn vaak vroege vogels, het is niet onwaarschijnlijk dat je om 4 uur ’s ochtends begint met je werk.

Als brood- en banketbakker weet je alles van de verschillende ingrediėnten, bereidingswijzen en producten, waarbij je niet af mag wijken van de receptuur. Niet alles is zo vastgesteld, want voor de afwerking moet je natuurlijk wel je creativiteit kunnen inzetten! Je moet nauwkeurig en gedisciplineerd kunnen werken, waarbij ook hygiėne érg belangrijk is. Op die manier zul je de kwaliteit van de producten hoog houden. Gezien je werkzaamheden op het gebied van onder meer voorraadbeheer en planning moet je goed het overzicht kunnen bewaren, rekening kunnen houden met het kostenplaatje en tijdig dingen kunnen signaleren.

Beroep in beeld


Vacatures & stages

Liggen jouw ambities in dit vak? Neem de volgende stap en kijk welke vacatures en stageplaatsen voor jou beschikbaar zijn!

Bekijk de vacatures

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in * verplicht
Aanhef:
Voornaam:*
Tussenvoegsel(s):
Achternaam:*
Postcode:*
Huisnummer:*
Straatnaam:*
Woonplaats:*
E-mailadres:*
Telefoonnummer:
Geboortedatum:
Vooropleiding: