Allround brood- en banketbakker (Brood en banket) (3)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je kunt als brood- en banketbakker werk vinden bij een (ambachtelijke of industriŽle) brood- en banketbakkerij of bij een patisserie, een bakkerij gespecialiseerd in gebak en taarten.

Als allround brood- en banketbakker werk je zelfstandig en maak je van verschillende ingrediŽnten alle mogelijke brood en banket producten. Dit zijn bijvoorbeeld ongevuld en gevuld grootbrood, gebak en taarten. Je gaat aan de slag met onder andere het decoreren, snijden, modelleren en uiteindelijk de afwerking of het bakken van de producten. Andere belangrijke taken zijn de inkoop van ingrediŽnten, het voorraadbeheer en de opstellen en bewaken van de planning. Ook ben jij degene die de producten beoordeelt op kwaliteit en smaak en klanten adviseert over de brood- en patisserieproducten. Vanzelfsprekend ben je verwantwoordelijk voor het schoonhouden van je werkplek en de machines.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
  • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
  • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
  • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
  • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
  • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriŽle regeling.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2018/2019 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op Ä 1.155,00 Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2018/2019 Ä 240,00. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit Ä 582,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4, zoals:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je voert je werk zelfstandig uit. Daarbij werk je veel samen met collegaís, waarbij je het werk staand uitvoert. Brood- en banketbakkers zijn vaak vroege vogels, het is niet onwaarschijnlijk dat je om 4 uur ís ochtends begint met je werk.

Als brood- en banketbakker weet je alles van de verschillende ingrediŽnten, bereidingswijzen en producten, waarbij je niet af mag wijken van de receptuur. Niet alles is zo vastgesteld, want voor de afwerking moet je natuurlijk wel je creativiteit kunnen inzetten! Je moet nauwkeurig en gedisciplineerd kunnen werken, waarbij ook hygiŽne ťrg belangrijk is. Op die manier zul je de kwaliteit van de producten hoog houden. Gezien je werkzaamheden op het gebied van onder meer voorraadbeheer en planning moet je goed het overzicht kunnen bewaren, rekening kunnen houden met het kostenplaatje en tijdig dingen kunnen signaleren.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen