Tekenaar constructeur (Werkvoorbereiden) (4)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als tekenaar constructeur werk je veelal in de metaalproductenindustrie. Je werkzaamheden vinden plaats in het bedrijfsbureau of in de tekenkamer.

Je overlegt met je chef over welke ontwerp- concept- of constructietekeningen moeten worden gemaakt. Begrijp je iets niet aan de opdracht dan informeer je bij bijvoorbeeld bij het hoofd werkplaats, de leverancier of de ontwerper. Vervolgens zoek je naar bijvoorbeeld schetsen, aan te passen tekeningen en het ontwerp en bekijk je hoe je kunt beginnen.
Je maakt een ruwe tekening van een technisch onderdeel of een installatie. Daarvoor pas je bijvoorbeeld een tekening aan, maar kan het ook zijn dat je een nieuwe technische tekening maakt.

Bij de daaropvolgende uitwerking van het ontwerp houd je rekening met de wensen van de opdrachtgever. Daarna maak je met behulp van Computer Aided Design-tekenprogramma (CAD) de definitieve tekening, voorzien van stuklijsten of materiaaloverzichten. Omdat het tekenwerk zo precies mogelijk moet zijn, maak je simpele berekeningen. Vervolgens controleer en archiveer je de tekening.
Aansluitend heb je samen met de leidinggevenden en andere werkvoorbereiders werkoverleg.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:

Voor het studiejaar 2016/2017 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.137,00. Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:

Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2016/2017 € 236,00. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 573,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding, zoals;

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als tekenaar constructeur is het erg belangrijk dat je nauwkeurig werkt en dat je goed met (Auto)CAD kunt omgaan. Als je een fout maakt kan dat grote gevolgen hebben bij de bouw of aanleg en dat kan leiden tot flink wat extra kosten. Op dat gebied is het ook noodzakelijk op de kosten let.

Je werkt met name uitvoerend en zelfstandig, waarbij het belangrijk is dat je over voldoende verantwoordelijkheidsgevoel beschikt, maar ook adviserend, bijvoorbeeld tijdens het werkoverleg. Daarom is het belangrijk dat je eveneens goed kunt samenwerken en jezelf goed kunt verwoorden.

Kans op werk & stage

Kans op stage

Kans op werk

Zeer weinig
Weinig
In evenwicht
Voldoende
Veel

Beroep in beeld


Vacatures & stages

Liggen jouw ambities in dit vak? Neem de volgende stap en kijk welke vacatures en stageplaatsen voor jou beschikbaar zijn!

Bekijk de vacatures

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.
Scholen / instellingenOnderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.
 
School / instelling Leerweg  
Almelo, Rijssen, Vroomshoop - ROC van Twente BOL BBL
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Dronten, Emmeloord, Leeuwarden, Sneek - ROC Friese Poort BOL BBL
Emmen - Drenthe College BOL BBL
Leeuwarden - Friesland College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in (velden met een * zijn verplicht)