Verzorgende-IG VVT/GHZ/GGZ/KZ (3)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Wanneer je klaar bent met de opleiding Verzorgende IG kun je gaan werken bij instellingen in de zorg. Je kunt hierbij denken aan ouderenzorg (zowel thuis als in bijvoorbeeld een verzorgingshuis), gezinszorg (bij gezinnen thuis), kraamzorg (bij de kraamvrouw thuis) en lichamelijk gehandicaptenzorg (woonvoorzieningen). De opleiding Verzorgende IG is erg breed opgezet. Je kunt je verdiepen in vier verschillende richtingen, waarbij je je werkzaamheden voornamelijk zelfstandig uitvoert; IG staat namelijk voor individuele gezondheidszorg.

 • Verzorgende in de verpleeg- en verzorgingshuiszorg:

Binnen deze richting krijg je te maken met verschillende zorgvragers van jong tot oud. De zorgvrager kan een revaliderende cliënt zijn of een oudere die niet of nauwelijks in staat is om zichzelf te verzorgen. Je krijgt te maken met mensen met chronische ziektes of mensen die net uit het ziekenhuis zijn en kortdurende hulp nodig hebben.

 • Verzorgende in de gehandicaptenzorg:

Binnen deze richting werk je met mensen die een verstandelijke, lichamelijke of een zintuiglijke beperking hebben. Je moet je goed kunnen verplaatsen in de situatie van deze mensen en als een vertrouwenspersoon kunnen optreden. Afhankelijk van waar je werkt, ondersteun je de zorgvrager bij de persoonlijke verzorging, huishoudelijke taken, ontwikkelen van vaardigheden en bij verdere dagbesteding.

 • Verzorgende in de geestelijke gezondheidszorg:

Binnen deze richting ben je breed inzetbaar en kun je aan het werk in de kinder- en jeugdpsychiatrie, verslavingszorg, besloten woonvormen, thuis bij de zorgvrager, instellingen voor ouderen, etc. Je krijgt vaak te maken met mensen die psychosociale of psychiatrische problemen hebben en daardoor moeilijk kunnen communiceren en sociale contacten kunnen opbouwen.

 • Verzorgende in de kraamzorg:

Elke dag worden in Nederland een groot aantal baby’s geboren. Vaak heeft de moeder de eerste weken na de bevalling hulp nodig. Als verzorgende in de kraamzorg ben je nauw betrokken bij de geboorte en assisteer je de arts of verloskundige tijdens of na de bevalling. Je geeft informatie en advies aan de moeder op het gebied van de verzorging en opvoeding van een pasgeborene.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
 • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

 • Voltijd BOL:

Voor het studiejaar 2016/2017 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.137,00. Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
 • BBL en Deeltijd BOL:

Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2016/2017 € 236,00. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 573,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent zorgzaam ingesteld en jij legt snel en makkelijk contact met mensen van jong tot oud. Je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden en je kunt goed luisteren. Als verzorgende heb je een soort zesde zintuig waarmee je aanvoelt wat er leeft. Dit is vooral belangrijk bij mensen die zich mondeling minder goed kunnen uitdrukken. Je bent geduldig, maar je kunt wanneer het nodig is snel en doeltreffend reageren.

Daarnaast moet je jezelf goed kunnen verplaatsen in de situatie van de zorgvragers en voel je je verantwoordelijk over je eigen werk. Je moet veranderingen bij zorgvragers kunnen signaleren en samen met hen een oplossing kunnen bedenken. Je bent flexibel en kunt zowel alléén als in een team werken. Een motiverende persoonlijkheid en een flinke dosis mensenkennis kun je goed gebruiken.

Beroep in beeld


Vacatures & stages

Liggen jouw ambities in dit vak? Neem de volgende stap en kijk welke vacatures en stageplaatsen voor jou beschikbaar zijn!

Bekijk de vacatures

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.
Scholen / instellingenOnderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.
 
School / instelling Leerweg  
Alkmaar, Hoorn - ROC Horizon College BOL BBL
Almelo, Hengelo - ROC van Twente BOL BBL
Alphen aan den Rijn, Gouda, Katwijk, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Woerden, Zoetermeer - ID College BOL BBL
Amersfoort, Apeldoorn, Goes, Kampen, Rotterdam - Hoornbeeck College BOL BBL
Amsterdam - ROC TOP - Amsterdam BOL BBL
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL
Assen, Groningen, Stadskanaal, Winschoten - Noorderpoort BOL BBL
Beverwijk, Haarlem, Hoofddorp - ROC Nova College BOL BBL
Boxmeer, Nijmegen - ROC Nijmegen BOL BBL
Breda - ROC West Brabant - Vitalis college BOL BBL
Doetinchem, Groenlo - Graafschap College BOL BBL
Dokkum, Dronten, Emmeloord, Leeuwarden, Sneek - ROC Friese Poort BOL BBL
Dordrecht, Gorinchem - Da Vinci College BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Goes, Terneuzen - Scalda BOL BBL
Groningen, Hardenberg, Hoogeveen - Alfa-college BOL BBL
Groningen, Zwolle - ROC Menso Alting BOL BBL
Harderwijk, Lelystad, Raalte, Zwolle - Landstede MBO BOL BBL
Heerenveen, Leeuwarden - Friesland College BOL BBL
Heerlen - Arcus College BOL BBL
Helmond - ROC Ter AA BOL BBL
Leiden - ROC Leiden BOL BBL
Maastricht - Leeuwenborgh Opleidingen BOL BBL
Rotterdam - Albeda college BOL BBL
Tiel - ROC Rivor BOL BBL
Tilburg, Waalwijk - ROC Tilburg BOL BBL
Utrecht - MBO Utrecht BOL BBL
Veghel - ROC de Leijgraaf BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in (velden met een * zijn verplicht)