SintLucas

Grafische vormgeving (Mediavormgever) (4)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Na het succesvol afronden van de opleiding Mediavormgever – Grafische Vormgeving kun je aan het werk bij bedrijven die zich bezighouden met drukwerk en digitale reclame. Denk hierbij aan bedrijven in de richting webdesign, reclame, ontwerp/vormgeving, multimedia en communicatie. Ook kun je aan de slag bij een drukkerij of uitgeverij. Daarnaast is het ook mogelijk om je eigen onderneming te starten of te werken als freelancer.

Jij bent als grafisch vormgever een specialist op het gebied van vormgeving. Je houdt je bezig met het vormgeven van media met stilstaand beeld en tekst. Bijvoorbeeld posters, advertenties, tijdschriften, logo’s, folders en noem maar op! Je bent van begin tot eind betrokken bij een opdracht, waarbij je soms ook contacten onderhoud met de opdrachtgever. Je gebruikt bij het ontwerpen verschillende grafische software en (typo-) grafische technieken.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:

Voor het studiejaar 2016/2017 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.137,00. Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:

Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2016/2017 € 236,00. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 573,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding, zoals;

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Om dit beroep straks uit te oefenen moet je zeker creatief zijn en visueel zijn ingesteld. Je moet dus ideeën hebben, maar deze ook vooral in de praktijk kunnen brengen. Je werkt graag met de computer, maar je kunt ook goed overweg met een potlood. Het werken met nieuwe media moet je wel aanspreken, het gaat vaak om het nieuwste van het nieuwste, waarbij vrijwel alles digitaal is.

Meestal voer je opdrachten uit voor een opdrachtgever. Je moet dus klantgericht kunnen werken. Goed kunnen samenwerken is ook zeker een pré, aangezien je wel eens in een team aan een opdracht werkt. Verder is van belang dat je de laatste ontwikkelingen en nieuwste technologieën op het gebied van grafische vormgeving goed in de gaten blijft houden.

Beroep in beeld


Vacatures & stages

Liggen jouw ambities in dit vak? Neem de volgende stap en kijk welke vacatures en stageplaatsen voor jou beschikbaar zijn!

Bekijk de vacatures

Video: Administrateur

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.
Scholen / instellingenOnderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.
 
School / instelling Leerweg  
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Boxtel - SintLucas BOL BBL
Breda - ROC West Brabant - Radius College BOL BBL
Dordrecht - Da Vinci College BOL BBL
Dronten, Leeuwarden, Sneek - ROC Friese Poort BOL BBL
Emmen - Drenthe College BOL BBL
Groningen - Alfa-college BOL BBL
Groningen, Winschoten - Noorderpoort BOL BBL
Heerenveen, Leeuwarden - Friesland College BOL BBL
Hoorn - ROC Horizon College BOL BBL
Nijmegen - ROC Nijmegen BOL BBL
Roosendaal - ROC West Brabant - Zoomvliet College BOL BBL
Rotterdam - Grafisch Lyceum Rotterdam BOL BBL
Sittard - Arcus College BOL BBL
Tiel - ROC Rivor BOL BBL
Tilburg - ROC Tilburg BOL BBL
Utrecht - Grafisch Lyceum Utrecht BOL BBL
Zwolle - Edumatch College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in (velden met een * zijn verplicht)