Mechanisch operator B

Richting binnen: Allround Operator

MBO-opleiding
25336
2 tot 4 jaar
BOL, BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Na het succesvol afronden van de opleidingMechanisch operator B kun je werk vinden bij allerlei bedrijven binnen de procesindustrie. Denk daarbij aan de metaalproductenindustrie, elektrotechnische industrie, machine-industrie, levensmiddelenindustrie, rubberindustrie en noem maar op. Ook in de energiesector kun je aan het werk. Binnen elke branche kunnen je werkzaamheden weer verschillen.

Als Mechanisch operator B ben je in staat om diverse apparaten, machines en installaties (eventueel tegelijkertijd) te bedienen. Je werkzaamheden bestaan vooral uit het sturen en controleren van het productieproces. Het werk dat je doet draait om de geautomatiseerde processen binnen het bedrijf. Je controleert de voortgang aan de hand van geautomatiseerde systemen en je probeert waar nodig op tijd bij te springen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
  • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
  • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
  • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
  • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
  • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2018/2019 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.155,00 Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2018/2019 € 240,00. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 582,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4, zoals:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je krijgt te maken met ingewikkelde en grote apparaten en machines, dus is het belangrijk dat je nauwkeurig en voorzichtig te werk gaat. Daarnaast moet je flexibel zijn zodat je in zoveel mogelijk verschillende bedrijven inzetbaar bent.

Je moet goed kunnen samenwerken en goed kunnen communiceren, omdat je anderen bijvoorbeeld een machine laat bijstellen. Je moet altijd goed opletten, geconcentreerd te werk kunnen gaan en oog hebben voor afwijkingen. Natuurlijk moet je ook wel iets van techniek weten óf willen weten.

Soortgelijke opleidingen 'MBO oude stijl'

Deze opleiding wordt ook in de 'oude stijl MBO' aangeboden. Klik op een opleiding om te kijken welke scholen de oude variant aanbieden en vraag ook van deze opleidingen informatie aan.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almere Buiten - ROC van Flevoland BOL BBL
Apeldoorn, Deventer - Aventus BOL BBL
Dordrecht - Da Vinci College BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Emmen - Drenthe College BOL BBL
Enschede - ROC van Twente BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Tilburg - ROC Tilburg BOL BBL
Veghel - ROC de Leijgraaf BOL BBL
Zaandam - Regio College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.