Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent (1)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Deze opleiding is opgezet om een indruk op te doen van het vakgebied van je keuze. Jij kunt straks als assistent aan de slag bij allerlei soorten bedrijven binnen de volgende vakgebieden.
  • Economie en Handel,
  • Voedsel en Leefomgeving,
  • Techniek
  • Zorg en Welzijn.

Let op!: Er zijn drie hoofdstromingen waarbinnen je AKA kunt volgen namelijk: Gezondheid, Economie en Techniek. Informeer bij de school van je keuze welke opleidingen ze verzorgen!

De opleiding Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent
De AKA-opleiding is voor iedereen die om zeer uiteenlopende oorzaken in hun schoolloopbaan zijn belemmerd en voor wie de overige mbo-opleidingsmogelijkheden ontoereikend zijn. Vooraf aan deze opleiding hoef je geen keuze te maken voor een bepaalde beroepsrichting of voor een sector om in te werken. Het kwalificatiedossier biedt de ruimte om tijdens de opleiding een weloverwogen, gerichte keus te maken voor een bepaalde beroepsrichting of sector. Tevens is het mogelijk om gedurende de opleiding van sector te veranderen.

De opleiding AKA is een brede assistent-opleiding op niveau 1. Je leert om, onder toezicht en/of begeleiding van een ervaren collega, eenvoudige werkzaamheden uit te voeren in een bedrijf of instelling. Met het AKA-diploma kun je een plek op de regionale arbeidsmarkt verwerven. Met het diploma wordt aan de potentiële werkgevers duidelijk gemaakt dat jij in staat bent om werkzaamheden te vervullen in een bedrijf of instelling. Daarnaast is de opleiding erop gericht dat je – direct dan wel in de toekomst – kunt doorstromen naar een beroepskwalificerende niveau 1 opleiding of naar een opleiding op niveau 2 (BOL of BBL) om zo alsnog een startkwalificatie te behalen.

Waar werk je als Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent?
Als Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent kun je gaan werken in allerlei soorten bedrijven en instellingen. Eigenlijk overal in de sectoren Economie en Handel, Voedsel en Leefomgeving, Techniek of Zorg en Welzijn.

Waar werk je in de Handel?
Als Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent in de sector Handel werk je bijvoorbeeld in het magazijn van een groothandel en in de winkel. Afhankelijk van je werkplek assisteer je bij het ontvangen en verwerken van goederen, het verzamelen en verzendklaar maken van goederen, de verkoop en het verlenen van service.

Waar werk je in de Administratie?
Als Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent in de sector Administratie kun je bijvoorbeeld gaan werken op een kantoor (bij de receptie of administratie) van een bedrijf of instelling. Afhankelijk van je werkplek assisteer je bij het ontvangen van bezoekers, het aannemen en doorverbinden van telefoongesprekken, het voeren van eenvoudige correspondentie, het behandelen van in- en uitgaande post, het invoeren van computergegevens en bij eenvoudige archiefwerkzaamheden.

Waar werk je in de Horeca, Bakkerij, Recreatie en Facilitaire dienstverlening?
Als Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent in de sectoren Horeca, Bakkerij, Recreatie en Facilitaire dienstverlening kun je bijvoorbeeld gaan werken in een magazijn, een productieruimte, in de schoonmaak of in een winkel. Afhankelijk van je werkplek assisteer je bij het klaarzetten van materialen en middelen, facilitaire taken (bijvoorbeeld kopiëren of technische klussen), bewerking van producten, klaarmaken van bestellingen, aanvullen van voorraden en je helpt bij het schoonmaken van werkruimtes, materialen en middelen.

Waar werk je in de Schoonmaak?
Als Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent in de sector Schoonmaak werk je bij schoonmaakbedrijven die zich richten op het schoonmaken van interieur in verschillende omgevingen, bijvoorbeeld kantoren, scholen en bedrijven. Afhankelijk van je werkplek assisteer je bij het reinigen van het sanitair, interieur en de vloeren.

Waar werk je in de Voedsel en Leefomgeving?
Als Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent in de sector dierverzorging kun je gaan werken op allerlei plaatsen waar dieren zijn, zoals een asiel, kinderboerderijen, kennels, dierenpensions, dierenspeciaalzaken, dierenparken, veehouderijbedrijven, paardenhouderij- en paardensportbedrijven. In de sector groene detailhandel kun je gaan werken op de markt, in een bloemenzaak, bloemengroothandel of bij een tuincentrum. In de sector natuur en leefomgeving werk je bijvoorbeeld bij een hoveniersbedrijf of in de groenvoorziening, het bos- en natuurbeheer, land-, water- en milieutechniek of bij een (groentechnisch) recreatiebedrijf.

In de sector plantenteelt werk je bij een bedrijf waar planten worden geteeld. In de voedingsindustrie werk je in kleine, grote of middelgrote ondernemingen in de voedingsindustrie of vleesbranche. Dit kan zijn van bierbrouwerij tot slagerij, van bakkerij tot zuivelfabriek. Afhankelijk van het bedrijf waar je werkt assisteer je bij het aan- en afvoeren van materialen en gereedschappen, het verzorgen van productie en producten, het bewerken en verwerken van voedsel of andere producten en het onderhoud aan voorzieningen in de natuur en leefomgeving. Daarnaast zorg je voor de dieren en houdt je de werkplek en gebruikte materialen schoon.

Waar werk je in de Techniek?
Als Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent in de sector Techniek kun je gaan werken bij bedrijven die actief zijn in de branches Bouw & Infra, Schilderen & Afbouw, Hout & Meubel, Ambachtelijk technisch, Grafische industrie, Werktuigbouw & Elektro, Procesindustrie, Mobiliteitsbranche, Carrosseriebranche, Transport & Logistiek. Je werkt veelal in een werkplaats, een productiehal of op locatie bij de klant.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

  • Voor het volgen van een assistentenopleiding gelden geen toelatingseisen.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2018/2019 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.155,00 Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2018/2019 € 240,00. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 582,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 2.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Werken als Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent
Vakmensen kunnen nog zo goed zijn in hun vak, ze kunnen het echt niet alleen. Zonder hulp van assistenten worden veel werkzaamheden in allerlei bedrijven niet of niet volledig uitgevoerd. De Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent (AKA) biedt waar nodig ondersteuning. Als Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent ben je verantwoordelijk voor dat de werkzaamheden vlot, nauwkeurig en volgens kwaliteitsnormen worden uitgevoerd.

Als Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent voer je je werkzaamheden bijna altijd uit onder toezicht van een leidinggevende. Je leert om eenvoudige werkzaamheden uit te voeren in een bedrijf of instelling. Jij assisteert het bedrijf bij de alledaagse voorkomende werkzaamheden. Daarbij kan het ook voorkomen dat je in contact met klanten komt. Na deze opleiding weet je wat je moet kunnen om als assistent aan de slag te gaan, maar ook weet je welke werkhouding je aan moet nemen bij een bedrijf om zo goed mogelijk in het team te passen. Natuurlijk kun je na deze opleiding nog doorleren voor een meer vakgerichte opleiding om het beroep van jouw keuze te gaan uitoefenen.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen