Algemeen   Opleidingen   Cursussen   Webdecaan    

Zadkine

Verkoopmedewerker optiek (Optiek) (2)

Richting binnen: Optiek

Type opleiding: MBO-opleiding
Code: 93631.
Opleidingsduur: 2 tot 3 jaar
Leerweg: BOL, BBL
Sector: Gezondheidstechniek, Verkoop & Commercieel
Kenniscentrum: SVGB
Informatie aanvragen Meld je aan Telefoonnummers Websites E-mailadressen Feedback geven

Bekijk ook:

Beroep in beeld Vacatures & Stages

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Verkoopmedewerker Optiek werk je in een optiekbedrijf waar je vooral te vinden bent in de verkoopruimte. Daarnaast voer je kleine reparaties in de werkplaats uit. Je werkt in een werkomgeving die aspecten in zich heeft van verschillende sectoren: techniek, detailhandel en gezondheidszorg. Als Medewerker van een optiekbedrijf werk je in de detailhandel, waarbij de gezondheid van de klanten een onderdeel is van de reden dat zij het optiekbedrijf bezoeken. De oplossingen die geboden worden vanuit het optiekbedrijf zijn technisch van aard. De brillenglazen moeten op de juiste wijze worden bewerkt, zodat ze in het montuur kunnen worden gezet. Ook de reparaties die in het optiekbedrijf worden uitgevoerd en het advies over de optische werking van producten zijn technisch van aard.

Vanuit de detailhandel heb je te maken met het verkopen en presenteren van de artikelen in de winkel en het beheren van het assortiment. Je stemt als Verkoopmedewerker Optiek jouw advies af op de individuele klant. Je geeft de klant voldoende informatie, zodat deze een goede keuze kan maken. Hierbij houd je in de gaten dat de tijd die je besteedt aan de klant in verhouding staat tot de (verwachte) aankoop van de klant in het optiekbedrijf. Voor het totaal aan werkzaamheden bestaan standaard werkwijzen. Als Verkoopmedewerker Optiek voer je bedrijfsafhankelijke standaardprocedures uit. Hiervoor moet je over een beperkte hoeveelheid specialistische kennis beschikken. Deze kennis heeft met name betrekking op de veel voorkomende werkzaamheden in het optiekbedrijf. Bij afwijkingen in middelen, werkprocessen of omgeving, schakel jij jouw leidinggevende in.

Als Verkoopmedewerker ptiek werk je klantvriendelijk, accuraat en veilig.
Tijdens jouw werkzaamheden handel je volgens de geldende kwaliteitscriteria, -normen, -richtlijnen en wetgeving, ook wanneer dit gevolgen heeft voor de snelheid en efficiëntie waarmee jij jouw werkzaamheden kan uitvoeren. Het is van belang dat je op de hoogte blijft van het vak. Met name de nieuwe technologische mogelijkheden vereisen dat je regelmatig cursussen en nascholingsactiviteiten volgt.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze niveau 2 (Basisberoepsopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Basisberoepsgerichte leerweg) nodig. Soms geldt een drempelloze instroom, namelijk wanneer er geen verwante (onderliggende) niveau 1 opleiding bestaat. Je moet dan minimaal 16 jaar zijn.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2014/2015 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.118,00. Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2014/2015 € 232,00. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 563,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3, zoals:

Kans op werk & stage

Kans op stage

Kans op werk

Zeer weinig Weinig In evenwicht Voldoende Veel

bron: SBB

Beroep in beeld


Vacatures & stages

Liggen jouw ambities in dit vak? Neem de volgende stap en kijk welke vacatures en stageplaatsen voor jou beschikbaar zijn!

Bekijk de vacatures

Informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.
Scholen / instellingen
Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.
» E-mail » Website » Telefoonnr
  School / instelling Leerweg  
Roermond - Gilde Opleidingen BOL BBL
Rotterdam - Zadkine BOL BBL
Utrecht - Dutch Health Tec Academy BOL BBL
Vul hieronder jouw gegevens in * verplicht
Voornaam:*
Tussenvoegsel(s):
Straatnaam:*
Postcode:*
E-mailadres:*
Telefoonnummer:
Leeftijd:
 
Controle code*: F49eTyp de code exact over: