Patissier (Brood en banket) (4)

Richting binnen: Brood en Banket

Type opleiding: MBO nieuwe stijl
Code: 94241.
Opleidingsduur: 1 tot 4 jaar
Leerweg: BOL, BBL
Sector: Voeding, Horeca
Kenniscentrum: Kenwerk
Informatie aanvragen Meld je aan Telefoonnummers Websites E-mailadressen Feedback geven

Bekijk ook:

Beroep in beeld Vacatures & Stages

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als patissier kun je aan de slag bij een (ambachtelijke) banketbakkerij, maar vaker werk je bij een patisserie. Dit is een bakkerij gespecialiseerd in gebak en zoete lekkernijen. Ook bijvoorbeeld een hotel heeft nog wel eens een eigen patissier in dienst.

De patissier is de absolute vakspecialist als het gaat om het bedenken, ontwerpen en verzorgen van overheerlijke, ambachtelijke en exclusieve zoete kunstwerken en delicatessen. Dat doe je vanuit je eigen creativiteit en vanuit je kennis van ingrediënten, recepturen, bereidingswijzen maar ook de trends. Het kan zijn dat je dit in opdracht doet voor bijvoorbeeld een exclusief feest, maar ook ben jij verantwoordelijk voor het productaanbod van de patisserie zelf. Dat moet altijd vernieuwend en aantrekkelijk zijn, waarbij je ook verantwoordelijk bent voor de presentatie. Je verzorgt de voorbereiding, bakt de producten of werkt ze af en zorgt daarbij dat de kwaliteit uitstekend is.

Ook verzorg je de inkoop van ingrediënten en het voorraadbeheer en ook ben jij degene die de producten beoordeelt op kwaliteit en smaak. Daarbij adviseer je klanten over je meesterwerkjes.

Opleidingsinhoud

Patissier (Brood en banket) (4) is een uitstroomrichting binnen de beroepsrichting Brood en Banket.

Andere uitstroomrichtingen binnen deze beroepsrichting:
In de meeste gevallen kun je binnen een half jaar nog switchen tussen deze uitstroomrichtingen. Vaak is de basis (meestal het eerste half jaar) voor elke uitstroomrichting hetzelfde.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2014/2015 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.118,00. Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2014/2015 € 232,00. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 563,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding, zoals;

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Het bedenken, ontwerpen en verzorgen van (nieuwe) patisserieproducten vereist veel vakkennis, een groot improvisatievermogen en een hoge dosis creativiteit. Wel moet je daarbij de standaardprocedures binnen het bedrijf kennen en ze zelfs kunnen verbeteren. Je moet medewerkers kunnen motiveren en inspireren, maar ook de wensen van de klant goed kunnen omzetten naar interessante producten. Je weet ook algemeen wat er leeft, zodat je je nieuwe delicatessen hierop af kunt stemmen.

Tot slot moet je nauwkeurig en gedisciplineerd kunnen werken, waarbij hygiëne en kwaliteitsbewaking érg belangrijk zijn. Vergeet niet dat je het werk staand uitvoert en dat je geur- en smaakbeleving in dit beroep goed moeten zijn ontwikkeld.

Kans op werk & stage

Kans op stage

Kans op werk

Zeer weinig Weinig In evenwicht Voldoende Veel

bron: SBB

Beroep in beeld


Vacatures & stages

Liggen jouw ambities in dit vak? Neem de volgende stap en kijk welke vacatures en stageplaatsen voor jou beschikbaar zijn!

Bekijk de vacatures

Informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.
Scholen / instellingen
Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.
» E-mail » Website » Telefoonnr
  School / instelling Leerweg  
Almelo - ROC van Twente BOL BBL
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Breda - ROC West Brabant - Cingel College BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Middelburg - Scalda BOL BBL
Rotterdam - Albeda college BOL BBL
Rotterdam - Zadkine BOL BBL
Wageningen - Rijn IJssel BOL BBL
Vul hieronder jouw gegevens in * verplicht
Voornaam:*
Tussenvoegsel(s):
Straatnaam:*
Postcode:*
E-mailadres:*
Telefoonnummer:
Leeftijd:
 
Controle code*: 47F3Typ de code exact over: