V-Tas

Bovenloopkraan

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

De opleiding ‘Bovenloopkraan’ is zowel voor de beginnende, als de gevorderde machinist van een bovenloopkraan geschikt.

Opleidingsinhoud

Deze opleiding verschaft de cursist kennis en vaardigheden met betrekking tot het bedienen van een bovenloopkraan, de stabiliteit en de belastbaarheid van de technische systemen.

Tijdens het theoriegedeelte worden de volgende onderwerpen behandeld:

- Wettelijke eisen
- Techniek
- Werkvoorbereiding
- Laden en Lossen
- Hijsmaterialen

De praktijkinstructie bestaat o.a. uit:

- Controle van de bovenloopkraan, hijsgereedschappen en werkplek
- Laden en lossen
- Gebruiksklaar maken
- Aanslag technieken
- Communicatie en signalen

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Cursisten mogen geen beperkingen hebben van het zicht, gehoorfuncties en de motoriek. De cursist is verplicht om tijdens het praktijkgedeelte van de opleiding een helm en veiligheidsschoenen te dragen. Van cursisten wordt verwacht dat zij tijdens de opleidingsperiode voor het theoriedeel ook tijd besteden aan thuisstudie.

Opleidingsduur

1 dag

Kosten

€ 250,- excl. 21% btw, inclusief materiaal en examenkosten

Bijzonderheden

De bovenloopkraan, oftewel de laad- en loskraan is één van de eerste hulpmiddelen om efficiënter vracht-wagens etc. te laden en te lossen, danwel ondersteunende werkzaamheden te verrichten in een bedrijfshal. In combinatie met verschillende accessoires kan de bovenloopkraan worden gebruikt voor het laden en lossen van bijv. stenen, zand, staal of bomen.

De eisen die gesteld worden aan de kennis en inzicht van de machinist, worden steeds hoger. In de Arbowet is bovendien bepaald dat de werkgever ervoor moet zorgen, dat zijn personeel voldoende is geschoold, zodat de veiligheid, gezondheid en het welzijn is gegarandeerd.

In deze opleiding wordt dan ook niet alleen aandacht besteed aan het opstellen en bedienen van de bovenloopkraan, de stabiliteit, belastbaarheid van de technische systemen, maar ook aan het werken met goedgekeurde hijsgereedschappen. De nadruk van de opleiding ligt op de veiligheidsaspecten, aangezien de praktijk uitwijst dat onjuist gebruik van de kraan en hijsgereedschappen grote risico's met zich meebrengt.

De opleiding wordt gegeven door ervaren en goed opgeleide docenten en er wordt gewerkt met een goed-gekeurde bovenloopkraan. Cursisten krijgen aan het begin van de opleiding een opleidingsmap uitgereikt die tevens kan dienen als naslagwerk.

Meer informatie:

Voor meer informatie, een advies op maat, een offerte, een aanmelding of voor al uw overige vragen kunt u contact opnemen met een van onze specialisten. Zij helpen u graag bij het van de juiste keuze of voorzien u desgewenst van de correcte en actuele antwoorden op uw vragen.

Voor algemene informatie nodigen wij u graag uit om onze website bezoeken.

Plaatsen / leslocaties

Bladel, Susteren, Arendonk (B)of op locatie (in overleg)

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.