IMAG BV

PGS richtlijn opslag van gevaarlijke stoffen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

In elke milieuvergunning worden eisen gesteld aan opslag van gevaarlijke stoffen, meestal gebaseerd op PGS-richtlijnen. Zelfs voor deskundigen is het lezen, interpreteren en toepassen van deze eisen niet altijd eenvoudig. Met behulp van de basiskennis die tijdens de training wordt opgedaan kan de deelnemer de meeste zaken zelf afhandelen of doelgericht advies of ondersteuning vragen en deze op waarde schatten.

Doelgroep:
De cursus is bestemd voor iedere medewerker en leidinggevende die verantwoordelijk is voor het goed beheer van de opslag van gevaarlijke stoffen en preparaten volgens de PGS richtlijnen. Zoals bijvoorbeeld: de milieucoördinator, KAM managers, veiligheidskundige en warehousemanager.

Doelstelling:
Op basis van de indeling van gevaarlijke stoffen (ADR) kunt u een analyse maken van het aanwezige assortiment binnen uw bedrijf en de scheidingseisen voor deze stoffen op juiste wijze toepassen en de juiste maatregelen nemen voor het opslaan.

De cursus verschaft de deelnemers de kennis om bestaande opslagplaatsen te beoordelen en aanpassingen door te voeren om zodoende te zorgen voor veiligheid bij de opslag van gevaarlijke stoffen

Opleidingsinhoud

Tijdens de cursus wordt onder andere antwoord gegeven op de volgende vragen:
 • Wanneer krijg ik te maken met de PGS 15?
 • Wat is de rol van de Inspectie SZW?
 • Wat zijn nu precies de aanpassingen t.o.v. de ‘oude’ PGS?
 • Voor welke stoffen en hoeveelheden geldt deze richtlijn?
 • Wat zijn de voorschriften voor de kwaliteit van vloeren, brandpreventie, ventilatie, productopvang, veiligheidsignalering en noodprocedures?
 • Wat zijn de voorschriften wanneer de opslagvoorziening groter is dan 10.000 kg?
 • Wat zijn de ondergrenzen en vrijstellingen?
 • Welke basiskennis van de vervoerswetgeving (ADR) is voor mij van toepassing?
 • Wat zijn de voorschriften t.a.v. gasflessen, spuitbussen, gaspatronen en de zogenoemde CMR-stoffen?

Voorafgaand aan de cursus ontvangt de cursist een voorbereidingsopdracht. Deze opdracht en de oefeningen tijdens de cursus zijn erop gericht het geleerde in de praktijk te brengen. U oefent dus in/met uw eigen werksituatie. Gedurende de training worden de resultaten van de voorbereidingsopdracht verwerkt.

Opleidingsduur

De cursus duurt 1 dag van 08:00 tot 16:30 uur

Kosten

De cursuskosten bedragen € 397 per persoon
(inclusief lesmateriaal, schrijfmateriaal en een zeer uitgebreide lunch)
(excl. BTW)

Groepsinschrijving
Hebben kennissen, vrienden, collega’s of familie ook interesse in een deze opleiding? ...laat het ons weten. Wij maken graag een speciale aanbieding voor u met extra voordeel!

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.