Onderwijsinstelling

MBO Helpende Zorg en Welzijn (niveau 2)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Is het helpen en verzorgen van andere mensen jouw passie? Geeft het jou veel voldoening om mensen te begeleiden in en rondom hun woonomgeving? Dan is deze opleiding echt iets voor jou! Je kunt met dit diploma werken in een verzorgings- of verpleeghuis en je helpt de bewoners met de dagelijkse verzorging. Je doet ook activiteiten met ze en je vindt het leuk om dagelijks dat gezellige praatje met ze te maken. Ook als je graag in de kinderopvang werkt of gastouder wilt worden, heb je dit diploma nodig. Je helpt de kinderen verzorgen, je begeleidt ze bij activiteiten en je bent verantwoordelijk voor hun veiligheid. Op een kinderdagverblijf of gewoon bij jou thuis. Je wordt binnen een jaar opgeleid voor het officieel erkende diploma 'MBO Helpende Zorg en Welzijn, niveau 2' waarmee je direct in de praktijk kunt werken. Je kunt daarna eenvoudig doorstromen naar de MBO-opleiding Pedagogisch Werker Kinderopvang, niveau 3, of Medewerker Maatschappelijke Zorg, niveau 3. De vraag naar mensen met deze opleiding is enorm. Je bent er vrijwel zeker van dat je snel een passende baan zult vinden. Hier kun je dan automatisch aan je stageverplichting voldoen.

Voor wie?

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor iedereen die graag volwassenen of kinderen begeleidt en verzorgt. Je werkt in een verpleeg-, bejaarden- of verzorgingshuis, in de thuiszorg, in de gehandicaptenzorg, op een kinderdagverblijf of thuis als gastouder.

Vooropleiding

Deze opleiding wordt verzorgd op erkend MBO-niveau. Er zijn geen speciale vooropleidingseisen. Inzet en motivatie zijn het belangrijkst.

Aanpak

De opleidingen van Scheidegger onderscheiden zich door een zeer praktijkgerichte aanpak. Dus geen theorie om de theorie, maar kennis die je direct kunt toepassen in de praktijk. Daarnaast ontwikkel je vooral belangrijke vaardigheden waar je als helpende in de ouderenzorg of de kinderopvang veel aan hebt.
Je krijgt toegang tot een professionele digitale leeromgeving: e-Connect. Hier vind je informatie over je opleiding en examens en kun je makkelijk communiceren met je medestudenten en je docent.
Kenmerkend is de intensieve begeleiding door middel van de VAK-methode van Scheidegger. De combinatie van bijeenkomsten, een professionele online leeromgeving, een praktijkcoach en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je daadwerkelijk je diploma behaalt.

Opzet van de opleiding

Deze opleiding bestaat uit 2 modules van 8 lessen. Iedere module heeft 6 bijeenkomsten en 2 e-Learninglessen. Daarnaast volg je een begeleidingsprogramma, waarin je wordt begeleid bij het maken van de praktijkopdrachten, het vullen van je praktijkportfolio en je stage. Dit programma bestaat uit 6 lessen, die verspreid over de opleiding worden gepland. Je bereidt je voor door opdrachten te maken die klassikaal worden besproken.

Om het officiŽle diploma 'MBO Helpende Zorg en Welzijn, niveau 2' te behalen, is het verplicht om een stage te lopen, waarbij je relevante werkervaring opdoet. Zie website voor meer informatie over de stage.

Je wordt begeleid door een praktijkcoach bij wie je met al je vragen terechtkunt. In de lessen word je goed voorbereid op de praktijkgerichte examens. Een ervaren docent legt de theorie uit en vertaalt deze naar de dagelijkse praktijk.

Afstuderen

In 2 lessen bereid je je onder begeleiding van je coach voor op je eindgesprek. In de lessen bekijk je gezamenlijk je praktijkportfolio, rond je de laatste opdrachten af en werk je aan een praktijkverslag. Zo kun je ontspannen en goed voorbereid het eindgesprek voeren, zodat je je opleiding met goed gevolg afrondt en je het diploma in ontvangst kunt nemen!

Officieel diploma

Je rondt de modules af met een examen (mondeling examen of praktijkgerichte opdracht). Aan het eind van de opleiding heb je een eindgesprek over je complete praktijkportfolio. Als je alle modules met een voldoende afrondt en je praktijkportfolio wordt met een voldoende beoordeeld, dan ontvang je van Scheidegger het officiŽle diploma 'MBO Helpende Zorg en Welzijn, niveau 2'.

Taalkennis en rekenvaardigheden

Er zijn wettelijke vereisten ten aanzien van taalkennis en rekenvaardigheden. Hier worden indien nodig lessen voor aangeboden. Deze zijn niet standaard in het programma opgenomen, aangezien onze ervaring is dat de meeste studenten dit uitstekend zelf kunnen voorbereiden. Voor deze modules worden wel de reguliere examenkosten in rekening gebracht. Zie website voor meer informatie.
Zorg en Welzijn | 6 maanden | Opleiding MBO Helpende Zorg en Welzijn, niveau 2

Opleidingsinhoud

Studieprogramma


Sociaal-pedagogisch begeleiden


(8 lessen)
 • Pedagogisch begeleiden
 • Psychologische aspecten
 • Ontwikkelingsgerichte activiteiten
 • Begeleidingsvaardigheden
 • Handelen bij calamiteiten
 • Wettelijke kaders en regelgevingExamen: Praktijkgerichte opdracht

Communicatieve vaardigheden

(8 lessen)
 • Het communicatieproces
 • Communiceren in hulpverleningssituaties
 • Luisteren, samenvatten, doorvragen
 • Gesprekstechnieken
 • Feedback geven en ontvangen
 • Confronteren
 • Communicatie en emoties
 • Escalatie en agressieExamen: Mondeling examen

Beroepspraktijkvorming (stage)


Begeleidingsprogramma


(6 lessen)
 • Praktijkopdrachten
 • Praktijkportfolio
 • Stagebegeleiding

Afstuderen

(2 lessen)
 • Oefening eindgesprek
 • Eindgesprek

Examengarantie

Zie website voor de unieke examengarantie.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Je kunt deelnemen aan deze opleiding als je minimaal beschikt over een diploma LBO, VMBO basis beroepsgericht of het diploma van een MBO-assistentenopleiding (MBO-niveau 1).
Heb je niet de juiste vooropleiding? Dan kun je als je beschikt over een goede motivatie en ruime werkervaring een toelatingstoets maken. Met een goed resultaat kun je zo alsnog tot de opleiding toegelaten worden. Als je gebruik wilt maken van deze vorm van toelating, dan wordt tijdens de intake uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat.

Kosten

Specificatie van de kosten per opleidingsvariant.

Opleidingsvariant Zaterdag
Korting bij betaling ineens: EUR75
Inschrijfgeld: EUR 100
Studiemateriaal: EUR 450
Examenkosten: EUR1635
Cursusgeld: EUR1790

Opleidingsvariant Dag
Korting bij betaling ineens: EUR75
Inschrijfgeld: EUR 100
Studiemateriaal: EUR 450
Examenkosten: EUR1635
Cursusgeld: EUR1790

Opleidingsvariant Avond
Korting bij betaling ineens: EUR75
Inschrijfgeld: EUR 100
Studiemateriaal: EUR 450
Examenkosten: EUR1635
Cursusgeld: EUR1790

Opleidingsvariant E-learning
Korting bij betaling ineens: EUR75
Inschrijfgeld: EUR 100
Studiemateriaal: EUR 450
Examenkosten: EUR1635
Cursusgeld: EUR1790

Bijzonderheden

Maximaal aantal deelnemers: 15

Plaatsen / leslocaties

Alkmaar, Almere, Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, E-learning, Groningen, Haarlem, Hengelo, Hilversum, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Sittard, Tilburg, Utrecht, Zwolle

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.