International Management Forum

ISO 27001 Informatiebeveiliging

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

In deze 3-daagse training wordt de norm besproken en wordt behandeld hoe ISO 27001 de managementcyclus voor informatiebeveiliging beschrijft en hoe invoering van de norm in grote lijnen in de praktijk verloopt. Enerzijds verwerft u kennis van de norm, anderzijds leert u de norm toepassen door het maken van een projectplan en beleid, het uitvoeren van een risicoanalyse en het opstellen en uitvoeren van een verbeterplan. Tevens leert u hoe het continu verbeteren van het informatiebeveiligingsproces geďmplementeerd kan worden.

Daarnaast worden de 11 hoofdstukken uit ISO 27002 behandeld, de samenhang met ISO 27001 en welke maatregelen welke risico’s wegnemen. Als laatste wordt antwoord gegeven op de vraag wat het betekent om compliant te worden en te blijven aan ISO 27001 en hoe een externe toets daarop verloopt.

Deze training leert u de ins en outs van de internationale standaard voor informatiebeveiliging. U leert de best practices kennen voor het implementeren en managen van een Information Security Management System (ISMS), gebaseerd op ISO 27001, evenals de best practices voor het implementeren van de information security controls van de 11 domeinen van ISO 27001.

ISO 27001 examen(eisen) en examengarantie
Het Engelstalige ISO 27001:2013 examen bestaat uit 40 multiple-choice vragen en wordt op de derde dag van de training afgenomen. Als u minimaal 65% van de vragen goed heeft beantwoord (26 van de 40 vragen), dan bent u geslaagd. Het examen duurt 1 uur. Mocht u onverhoopt de eerste keer niet slagen dan mag u geheel gratis het examen opnieuw afleggen. Om te slagen voor het ISO27001:2013 examen dient u aan de volgende eisen te voldoen:
u kent de definities en principes van informatiebeveiliging (10% van het examen).
u kent de positie van ISO 27001 in de context van een Information Security Management System (ISMS) (15% van het examen).
u kent het concept en de inhoud van het ISMS op basis van ISO 27001 (45% van het examen).
u heeft een overzicht van de security controls van ISO 27001 (30% van het examen).

ISO 27001 – lesmateriaal
Tijdens de training ontvangt u een uitgebreide Engelstalige cursusmap met de presentaties, praktijkopdrachten, cases, voorbeeldexamens en een verklarende woordenlijst. Daarnaast ontvangt u het boek ‘Basiskennis informatiebeveiliging op basis van ISO27001 en ISO27002’ (t.w.v. € 31,75).
Doelgroep
De ISO 27001 norm is geschikt voor elke organisatie, groot en klein, in welke sector of waar ter wereld dan ook. De norm is van groot belang in sectoren waar beveiliging van informatie cruciaal is, zoals in de financiële, publieke en ICT-sector en in de gezondheidszorg. Daarnaast is deze training geschikt voor eenieder die betrokken is (of wil zijn) bij de implementatie en het beheer van een wereldwijd geaccepteerd informatiebeveiligingsbeheersysteem.

Wij denken aan de volgende functionarissen; managers informatiebeveiliging, security officers, IT professionals, IT managers, risk managers, projectmanagers, auditors, applicatiebeheerders, business (information) managers, procesmanagers, kwaliteitsmanagers en consultants.

Opleidingsinhoud

DAG I
ISO 27001 – introductie

 • Information Security Management – principes en voorwaarden
 • Information Security Management System (ISMS) – relatie met andere standaarden
 • Ontwerpen, implementeren en documenteren van het ISMS

DAG II
Information Security Management System (ISMS)

 • Oefening I
 • ISO 27002:2005 Security Controls
 • Oefening II

DAG III
Review dag I en II

 • Oefening III
 • Proefexamen
 • Het ISO 27001 Foundation Exam

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

U heeft geen specifieke vooropleiding of ervaring nodig om deel te kunnen nemen aan de training en te slagen voor het examen. Wij verwachten van u wel een HBO denk- of werkniveau.

Opleidingsduur

5 dagen

Kosten

De kosten van de 3-daagse ISO 27001 training bedragen € 2.180,- excl. BTW per persoon, incl. koffie, thee, lunches, het boek ‘Basiskennis informatiebeveiliging op basis van ISO27001 en ISO27002’ (t.w.v. € 31,75), een uitgebreide cursusmap, het ISO 27001 examen (t.w.v. € 199,-) en de examengarantie.

Plaatsen / leslocaties

Amstelveen

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.