ROC Midden Nederland

Vmbo-TL Eenjarig

Algemene informatie over de cursus

Wat houdt de opleiding in?
Een vmbo-tl-opleiding bij het VAVO Lyceum bereidt je goed voor op het mbo niveau 4 of op de havo. Je kunt bij ons een volledig vmbo-tl-diploma of deelcertificaten halen.

Is dit iets voor mij?
Ben je toe aan een volwassen benadering? Voel je je niet thuis op je huidige school? Of ben je blijven zitten in de derde, gezakt voor je examen of mis je nog een aantal deelcertificaten? Dan is deze opleiding iets voor jou!

Inhoud van de cursus

Wat leer je?
We houden rekening met wat je al eerder geleerd hebt. Je kunt kiezen voor een volledig pakket, maar je kunt ook een aantal vakken volgen en certificaten halen. Bekijk hieronder het aanbod van de vakken op onze locaties.

VAVO Lyceum in Amersfoort
Aardrijkskunde, biologie, Duits, economie, Engels, geschiedenis, maatschappijleer 1, natuur- en scheikunde 1, Nederlands, sectorwerkstuk, rekenen VO2F en wiskunde.

VAVO Lyceum in Utrecht
Aardrijkskunde, biologie, Duits, economie, Engels, geschiedenis, maatschappijleer 1 & maatschappijleer 2, natuur- en scheikunde 1, Nederlands, sectorwerkstuk, tekenen, rekenen VO2F en wiskunde.

Hoe ziet de opleiding eruit?
Op het VAVO Lyceum krijg je alle examenstof in n jaar aangeboden. Als voltijdleerling volg je alle vakken om een volledig vmbo-tl-diploma te behalen.

Als deeltijdleerling volg je alleen de vakken die je nodig hebt voor je vervolgopleiding of diploma. Voor het behalen van deze vakken krijg je deelcertificaten.

Vakdocenten geven klassikaal zowel theorie- als praktijkles. Zij helpen je bij de voorbereiding op het examen. In oktober/november krijg je een studieadvies. Hierbij wordt gekeken naar je aanwezigheid, inzet en resultaten. Als blijkt dat de vmbo-tl niet haalbaar is, gaan we samen op zoek naar een opleiding die beter bij je past. Elk schooljaar heeft vier toetsweken en in mei zijn de landelijke Centrale Examens.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Je kunt je inschrijven als je op 1 oktober 2018 minimaal 18 jaar bent. Ben je jonger? Dan kun je in uitzonderlijke situaties bij ons beginnen als je middelbare school jou aanmeldt. Neem in dat geval contact op met je decaan.

De onderstaande toelatingseisen gelden voor leerlingen ouder dan 18 jaar. Als je jonger bent gelden er andere toelatingseisen. In alle gevallen beslist de toelatingscommissie of je toelaatbaar bent.

Volledig pakket:
Je kunt de eenjarige vmbo-tl-opleiding met een volledig pakket volgen wanneer je:
  • een overgangsbewijs hebt naar het vierde jaar van het vmbo-tl of vmbo-gl
  • of bent blijven zitten in klas 3 van het vmbo-tl of vmbo-gl (je krijgt een toelatingstest om te beoordelen of je het aankunt)
  • of een diploma vmbo-kader met gemiddeld een 7,0 en een duidelijke doorstroomwens naar niveau 4 hebt (je krijgt een toelatingstest om te beoordelen of je het aankunt)

Deelpakket:
Je kunt de eenjarige vmbo-tl-opleiding met een deelpakket volgen wanneer je:
  • gezakt bent voor het examen vmbo-tl of vmbo-gl
  • of een aantal certificaten wilt halen (herprofileren of sprokkelen)

Herprofileren kan alleen als je een vmbo-gl of vmbo-tl-diploma hebt. Door te sprokkelen kun je na twee of drie jaar een volledig diploma behalen. Voor herprofileren of sprokkelen moet je voldoende basiskennis hebben.

Duur van de cursus

1 jaar

Kosten van de cursus

Kosten opleiding
Bij een voltijdopleiding betaal je 1.137,- lesgeld aan DUO. De kosten voor een deeltijdopleiding zijn afhankelijk van het aantal vakken en het bijbehorende aantal lesuren dat je per week volgt.

Het tarief per lesuur is 30,- voor een schooljaar. Bijvoorbeeld: je gaat vier vakken volgen en de meeste vakken hebben vier lesuren per week. Je betaalt dan (16 x 30,- =) 480,- aan het VAVO Lyceum voor een heel jaar. Houd ook rekening met extra kosten voor boeken en andere leermiddelen.

Bijzonderheden

Aanmelden
Na je aanmelding nodigen we je uit een kennismakingsgesprek. Je hebt plaatsingsgarantie als je je uiterlijk op 4 juli 2018 hebt aangemeld en als je vr de zomervakantie een kennismakingsgesprek hebt gehad.
Meld je je later aan, dan is je gesprek na de zomervakantie.
Let op: vol=vol.

Studiebegeleiding
Op het VAVO Lyceum krijgt elke leerling een trajectbegeleider en na elke toetsperiode bespreek je met hem/haar hoe het gaat. Als je tegen dingen aanloopt kun je ook altijd een afspraak met je trajectbegeleider maken.

Na je opleiding
Met je vmbo-tl-diploma kun je verder leren op het mbo niveau 4 of naar de havo.

Plaatsen / leslocaties

Utrecht, Amersfoort

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.