Scheidegger Opleidingen

MBO Netwerkbeheerder

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als je al bekend bent met service- en beheeractiviteiten en verantwoordelijk wilt zijn voor het dagelijks beheer van het computernetwerk, dan is onze opleiding MBO Netwerkbeheerder iets voor jou. Als netwerkbeheerder zorg je voor een stabiel en beveiligd internet (wide area network) of bedrijfsnetwerk (local area network). Activiteiten als het installeren en instellen van servers, werkstations, netwerkapparatuur of bekabeling, zodanig dat de onderliggende infrastructuur goed blijft werken, spreken je aan. Je ondersteunt gebruikers bij hun technische vragen en problemen en probeert deze zo snel en goed mogelijk op te lossen. Goed oplossen betekent goed kunnen luisteren, doorvragen en adviseren, maar ook het documenteren van deze storingen of de werking van het netwerk.


Voor wie?


Deze opleiding is speciaal voor iedereen die zich wil ontwikkelen tot volwaardig netwerkbeheerder en die bekend is met helpdesk- en/of servicedeskactiviteiten.


Vooropleiding


Deze opleiding wordt verzorgd op MBO-niveau. Er wordt verwacht dat je bekend bent met service- en beheeractiviteiten. Als dit niet het geval is, adviseren we je eerst de opleiding MBO ICT Helpdesk- en Servicedeskmedewerker te volgen. Deze opleiding sluit naadloos aan op die opleiding. Uiteraard kunnen onze opleidingsadviseurs je hierover uitstekend adviseren.


Aanpak


De opleidingen van Scheidegger onderscheiden zich door een zeer praktijkgerichte aanpak. Je gaat aan de slag met praktische theorie waar je ook echt iets aan hebt. Dus geen theorie om de theorie, maar direct toepasbare theorie. Daarnaast ontwikkel je belangrijke vaardigheden waar je als netwerkbeheerder veel aan hebt.

Je krijgt toegang tot een professionele, digitale leeromgeving: e-Connect. Hier vind je alle informatie over je opleiding en je examens en kun je makkelijk communiceren met je medestudenten en je docent. Zie onze website voor meer informatie.

Kenmerkend is de intensieve begeleiding door middel van de VAK-methode van Scheidegger (zie onze website). De combinatie van bijeenkomsten, een zeer professionele online leeromgeving, een praktijkcoach en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je daadwerkelijk je diploma haalt. Daarom geven wij ook graag een examengarantie! Zie onze website voor meer informatie.


Opzet van de opleiding


Deze opleiding bestaat uit 3 modules van 6 lessen. Je wordt begeleid door een coach bij wie je met al je vragen terechtkunt. In de lessen word je goed voorbereid op de praktijkgerichte examens. Een ervaren docent legt de theorie uit en vertaalt die naar de dagelijkse praktijk. Dat maakt de lessen zeer afwisselend en motiverend. Scheidegger weet dat dit een belangrijke voorwaarde is om een opleiding succesvol af te ronden.

De netwerkbeheerder is verantwoordelijk voor het onderhouden van voldoende capaciteit, functionaliteit en integriteit van de infrastructuur. Vaak is dit werk onzichtbaar, totdat zich incidenten voordoen waar de hele organisatie last van heeft. De netwerkbeheerder is eigenlijk de poortwachter van het ICT-systeem. Dit betekent dat hij technische handelingen uitvoert, zoals het maken van back-ups en het kijken naar beveiligingsaspecten, dat hij bekend is met login- en internetprotocollen, en dat hij aandacht heeft voor het netwerk-, service- en klantproces. In deze opleiding komen juist deze kennis en vaardigheden aan de orde.


StudieprogrammaSysteemontwikkeling en -ontwerp


(6 lessen)

 • Informatiebehoefte
 • Van functioneel naar technisch ontwerp
 • Implementatieplanning
 • Testen en evalueren
 • Projectmatig werken
 • Examen: Praktijkgericht examen


MTA Networking Fundamentals (MTA-examen 98-366)


(6 lessen)

 • Lokale netwerken (LAN's)
 • Netwerken beschrijven
 • Draadloze netwerken
 • Werken met Internet Protocol (IP)
 • TCP/IP implementeren
 • Wide Area-netwerken
 • Netwerkinfrastructuur en beveiliging
 • Examen: Extern examen


MTA Security Fundamentals (MTA-examen 98-367)


(6 lessen)

 • Beveiliging, privacy en ICT
 • Beveiligingsniveaus
 • Toegang, autorisatie en accounts
 • Beveiligingsbeleid en protocollen
 • Netwerkbeveiliging
 • Beveiliging van server en client
 • Examen: Extern examen


Praktijkmodules


De beide MTA-modules worden verzorgd in moderne praktijklokalen. Tijdens deze praktijklessen maak je gebruik van moderne, praktische materialen en instrumenten. Onze praktijklocaties bevinden zich op een beperkt aantal plaatsen in Nederland. Het kan dus voorkomen dat je deze praktijkmodule in een andere plaats en/of op een andere dag volgt.


Diploma


Je rondt de module Systeemontwikkeling en -ontwerp af met een praktijkgericht examen. De andere modules rond je af met een extern examen. Wanneer je alle modules met een voldoende afrondt, ontvang je het diploma 'MBO Netwerkbeheerder' van Scheidegger Opleidingen. Met dit diploma kun je mogelijk in een sterk verkort traject doorstuderen richting diverse MBO ICT-opleidingen, niveau 4.

De MTA-module(s) rond je af met een officieel Microsoft-examen. Bij een voldoende beoordeling van de MTA-examens ontvang je een officieel Microsoft Technology Associate (MTA)-certificaat. Per MTA-module ontvang je een ander certificaat. De MTA-module(s) volg je bij onze partner, Ises Computrain. De examenkosten voor deze modules zijn bij de prijs inbegrepen.


Examengarantie


Als je toch niet slaagt voor je examen, maar je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom, Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Maximaal 12 deelnemers

Kosten

1290 euro
Prijzen zijn excl. evt. BTW en exclusief overige kosten zoals inschrijfgeld, examens, materiaalkosten etc.

Bijzonderheden

Je rondt de module Systeemontwikkeling en -ontwerp af met een praktijkgericht examen. De andere modules rond je af met een extern examen. Wanneer je alle modules met een voldoende afrondt, ontvang je het diploma 'MBO Netwerkbeheerder' van Scheideg...

Plaatsen / leslocaties

Eindhoven, Rotterdam, Utrecht

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.