NHA Thuisstudies

Wereldgodsdiensten

Algemene informatie over de cursus

Cursus Wereldgodsdiensten: leer de belangrijkste wereldgodsdiensten kennen

Welk antwoord geven godsdiensten op levensvragen? Wat is de Sharia? Wat is het verschil tussen agnosticisme en athe´sme? Leer godsdiensten kennen en ontdek wat ze betekenen in de wereld.

Welke overeenkomst hebben de vijf grootste godsdiensten? Een overeenkomst is dat ze allemaal in de vorm van een verhaal een verklaring bieden voor het ontstaan van de wereld.

Leer de overeenkomsten en de verschillen kennen tussen de vijf grootste wereldgodsdiensten:

 • Christendom
 • Hindoe´sme
 • Boeddhisme
 • Jodendom
 • Islam


Religie in Nederland van 1850 tot nu?

Welke rol speelt religie in de Nederlandse samenleving? Hoe veranderde godsdienst de samenleving en hoe veranderden godsdiensten? Leer zien welke rol religie dagelijks in Nederland heeft.

De cursus Wereldgodsdiensten gaat ook dieper in op seculiere levensbeschouwingen, zoals:

 • Humanisme
 • Athe´sme
 • Agnosticisme


Welke vragen stellen godsdiensten?

Maak kennis met de begrippen die je gebruikt om religies te bestuderen. Leer op welke vragen godsdiensten antwoord bieden. Leer de verschillen kennen tussen de begrippen: zingeving, levensbeschouwing, religie en godsdienst.

Hoe ziet godsdienst eruit?

Een huwelijk in een katholieke kerk ziet er anders uit dan een hindoe´stische bruiloft. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen en zijn er ook overeenkomsten?

Leer de symbolen en rituelen van godsdiensten kennen. Leer hoe mensen godsdienst vormgeven. In gebouwen of in boeken, in kunst of in rituelen.

Bepaalt godsdienst de grens tussen goed en fout?

Wat keuren we goed en wat keuren we af? En waarom? Welke grens trekt een godsdienst tussen goed en fout? Welke invloed hebben godsdienstige ideeŰn over goed en fout op de samenleving? Leer de ethiek van religie kennen.


Zo werkt studeren bij NHA

Inhoud van de cursus

Programma Wereldgodsdiensten

De cursus Wereldgodsdiensten wordt in 5 stappen doorlopen:

Introductie in de wereldgodsdiensten

Je maakt kennis met de belangrijkste begrippen die worden gebruikt bij het bestuderen van religies; namelijk zingeving, levensbeschouwing, religie en godsdienst. We leren je levensvragen definiŰren en onderscheiden van gewone vragen. Je leert hoe religies worden bestudeerd en hoe ze kunnen worden vergeleken.

Verschijningsvormen van godsdienst

In iedere religie komen ontstaansverhalen voor. Zij helpen mensen een verklaring vinden voor hun levensvragen. Ontstaansverhalen, ook wel myten genoemd, zijn van generatie op generatie overgedragen. Ze zijn diep geworteld in iedere godsdienst en soms met fantasie verrijkt en ge´nterpreteerd. Dit geldt ook voor symbolen, beelden en rituelen, waaraan iedere godsdienst een eigen waarde hecht. Je leert begrijpen waarom mensen een persoon, teken, ritueel of verschijning centraal stellen binnen een godsdienst.

Ethiek

Ethiek is het geheel van gedachten over en visies op gedragsregels van mensen tegenover elkaar. Wat keuren we goed en wat keuren we af? Binnen iedere godsdienst bestaan verschillende normen en waarden over gewenst en ongewenst gedrag. In deze stap leren wij je de relatie tussen waarden, normen en levensbeschouwing. Zo wordt het mogelijk om de waarden binnen verschillende levensbeschouwingen te analyseren.

De vijf grote wereldgodsdiensten

Na de beschouwende basis voor het kunnen beoordelen, analyseren en vergelijken van verschillende godsdiensten is dit de stap waarin we de vijf grote wereldgodsdiensten met je uitdiepen.

 • het Hindoe´sme
 • het Boeddhisme
 • het Jodendom
 • het Christendom
 • de Islam


Je leert de geschiedenis, de ontwikkeling en de goden/heilige personen die centraal staan binnen elke godsdienst. Met deze stap komen alle onderwerpen die je in de eerdere lessen hebt bestudeerd samen. Want wat zijn nu de verschillen in ethische opvattingen per godsdienst? En wat hebben deze verschillen voor effect op de beoordeling van gedrag in het dagelijkse leven? Je zult versteld staan van de inzichten die je krijgt met deze cursus.

Religie in Nederland van 1850 tot nu

Met deze laatste stap brengen we de verschillende onderwerpen die in deze cursus worden behandeld terug naar onze eigen dagelijkse praktijk. Welke variatie aan wereldgodsdiensten kennen we in Nederland eigenlijk? En wat zien we daarvan terug in onze maatschappij? Ook seculiere levensbeschouwingen als humanisme, athe´sme en het agnosticisme net als enkele nieuwere levensbeschouwingen die in Nederland voorkomen worden in deze laatste stap behandeld.
 • Aan het einde van de cursus Wereldgodsdiensten heb je inzicht in de verschillende geloofsopvattingen die we kennen in een moderne multiculturele samenleving als Nederland. De cursus helpt je te begrijpen waarom mensen bepaalde keuzes of beoordelingen maken die verschillen van jouw eigen normen en waarden. Maar ook degenen die een vergelijk willen maken tussen de 5 grote wereldgodsdiensten en de gebruiken die daaruit voortvloeien maken met deze cursus een prima beschouwing van het leven!

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Zie studieduur

Duur van de cursus

Zo studeer je


Leer in je eigen tempo - waar je maar wilt


Elke maand ontvang je nieuwe lessen van jouw hobbycursus in huis, waardoor je telkens weer geprikkeld wordt om lekker met jouw hobby bezig te zijn. Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je leert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de cursus Wereldgodsdiensten uitstekend te combineren met een drukke baan of met andere hobby's. Starten met deze cursus kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt de lessen in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd leren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen. Je mag bij alle NHA-cursussen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke begeleiding. Deze service is uniek in Nederland!

Wanneer je start met de cursus Wereldgodsdiensten, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving. Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde cursus volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen
 • lessen bestuderen
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen
 • je digitale coach activeren om je extra te stimuleren
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde cursus volgen
Studieduur

6 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: [klik hier voor het telefoonnummer] of stuur een e-mail.

Kosten van de cursus

Vanaf 319.00 euro

Aanvraagformulier gratis studiegids.

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.