NHA Thuisstudies

Bloemschikken

Algemene informatie over de cursus

Maak de mooiste bloemstukken met de cursus Bloemschikken

Mensen houden van bloemen. Hou jij van bloemen? Ben je graag creatief met je handen bezig? Volg de cursus Bloemschikken.

Bloemschikken, ook wel bloemsierkunst genoemd, is het vormgeven of creŽren van werkstukken met bloemen, blad, takken en mos. Is het een hobby? Is het kunst? Is het een professionele vaardigheid?

De cursus Bloemschikken bestaat uit zestien afwisselende lessen. Bij de lessen zitten praktische stap voor stap foto’s.

Een goede theoretische basis is belangrijk. Praktijk en theorie versterken elkaar. Daarom leer je bij elke les de theorie waarmee je vervolgens direct aan de slag kunt.

Van gereedschap gebruiken tot op draad zetten, vormen en lijnen toepassen en nog veel meer: aan het eind van de cursus Bloemschikken weet je precies hoe je bloemstukken in verschillende stijlen maakt.?

Voorkennis?

De cursus Bloemschikken is bedoeld voor iedereen die bloemstukken wil leren maken of hier meer over wil leren. Speciale voorkennis heb je niet nodig.

Als je wel ervaring in het bloemschikken hebt, is de cursus ideaal om je kennis op te frissen en verder uit te breiden.

Gratis naslagwerk

Bij de cursus Bloemschikken ontvang je een naslagwerk waar je makkelijk snel bloemen in opzoekt. Weet wanneer bloemen leverbaar zijn en bloeien. Erg praktisch!


Zo werkt studeren bij NHA

Inhoud van de cursus

Programma Bloemschikken

De cursus bestaat uit een ideale combinatie van theorie en praktijk. Naast de praktijkopdrachten zul jij je bij de theorie kunnen verdiepen in de volgende onderwerpen:

 • gereedschap en hulpmiddelen;
 • technieken;
 • stijlen van bloemstukken;
 • op draad zetten van materialen;
 • soorten bloemen;
 • ondergronden;
 • verzorgen van snijbloemen;
 • bijmaterialen;
 • bloemschikregels;
 • geschiedenis van de bloemsierkunst;
 • speciaal bloemwerk;
 • seizoensgebonden bloemwerk;
 • kleuren;
 • vormen en lijnen.


Wat kun en weet je na het volgen van de cursus?

Na het volgen van de cursus Bloemschikken weet je onder andere welke materialen en gereedschappen er gebruikt worden voor het maken van een bloemstuk, hoe je bloemen moet verzorgen, en welke stijlen en soorten bloemstukken er gemaakt kunnen worden voor diverse gelegenheden. Daarnaast leer je over stijlen van bloemwerk, welke bloemstukken passen bij welk interieur en hoe je kleuren en vormen op de juiste manier kunt toepassen.

Je leert ook hoe je diverse bloemstukken in de praktijk kunt maken: van klassiek tot modern en van natuurlijk tot experimenteel. Je kunt na het volgen van deze cursus bloemwerken maken met behulp van steekschuim, maar ook handgebonden en draadgebonden. Daarnaast kun je diverse andere technieken toepassen, zoals vlechten, weven, kransen wikkelen en lijmen. Je leert de basis van de technieken en stijlen, zodat je hiermee verder kunt met het maken van bloemstukken in een stijl die bij je past. Bij de praktijkopdrachten kun je je creatief uitleven en heb je de mogelijkheid om met aansprekende materialen en kleuren te werken.

Jouw docent

De auteur van deze cursus heeft veel ervaring als florist en is leerkracht bloemsierkunst. Het overbrengen van plezier in het werken met bloemen, en het aanleren van de kennis en kunde van het bloemschikken zijn dagelijkse werkzaamheden van de auteur. De lessen zijn dan ook vanuit de praktijk geschreven en de informatie is actueel. Jouw docent zal je vakkundig begeleiden bij de theorie- en praktijkonderdelen en hij leert je bij de praktijkopdrachten de fijne kneepjes van het vak, die net het verschil maken tussen een ‘leuk’ en een ‘prachtig’ bloemstuk.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Zie studieduur

Duur van de cursus

Zo studeer je


Leer in je eigen tempo - waar je maar wilt


Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je leert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de cursus Bloemschikken uitstekend te combineren met een drukke baan of met andere hobby's. Starten met deze cursus kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt de lessen in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd leren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen. Je mag bij alle NHA-cursussen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke begeleiding. Deze service is uniek in Nederland!

Wanneer je start met de cursus Bloemschikken, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving. Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde cursus volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • je digitale coach activeren om je extra te stimuleren;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde cursus volgen.
Studieduur cursus Bloemschikken

Voor de cursus Bloemschikken staat een studieduur van 4 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: [klik hier voor het telefoonnummer] of stuur een e-mail.

Kosten van de cursus

Vanaf 259.00 euro

Aanvraagformulier gratis studiegids.

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.