NHA Thuisstudies

HOV Horeca Ondernemer

Algemene informatie over de cursus

Een horecazaak starten? Volg de cursus HOV Horeca Ondernemer

Van kroegbaas tot eigenaar van een lunchroom: iedereen weet, de horeca is een dynamisch vakgebied. Hou je van mensen, het uitgaansleven en gezelligheid en wil je daar je beroep van maken? Start als horeca ondernemer met deze opleiding in horeca management.

Volg de cursus HOV Horeca Ondernemer en over 7 maanden heb jij de kennis in huis om een goedlopende horecazaak te starten.

Als eigenaar van een horecabedrijf weet je alles over alcoholische en niet-alcoholische dranken. Over de houdbaarheid, hoe je drankjes kunt bereiden en hoe je ze schenkt.

Ook leer je over hygiŽne en horeca-apparatuur. Verder krijg je tips voor het ontwikkelen van commerciŽle en sociale vaardigheden, klantgerichtheid, klachtenafhandeling, arbeidsomstandigheden en brandveiligheid.

Leer alles over ondernemen in de horeca

De cursus HOV Horeca Ondernemer bestaat uit 7 modules. Hierin leer je alles om een succesvolle horecaondernemer te worden.

Van marketing en bedrijfsformule tot personeel en organisatie, CAO en Arbo, wetten, belastingen en verzekeringen en nog veel meer: je leert alle ins en outs van het horecavak.

Cursus Cafťbedrijf

De meeste toekomstige eigenaren van een horecazaak volgen naast de cursus HOV Horeca Ondernemer ook de cursus Cafťbedrijf.

Voordeel

De cursussen HOV Horeca Ondernemer en Cafťbedrijf vullen elkaar perfect aan en zijn samen een logische, extra voordelige combinatie.

Ga goed voorbereid de uitdaging aan en volg HOV Horeca Ondernemer.

Inhoud van de cursus

Studieprogramma opleiding Horeca Ondernemervaardigheden (HOV)

De opleiding HOV bestaat uit 7 modules. Elk van deze modules belicht een belangrijk aspect van de bedrijfsvoering.

Marketing

In deze module wordt aandacht besteed aan de meest belangrijke aspecten waarmee marketing zich bezighoudt. De marketinginstrumenten zijn de P's en vormen samen de horeca bedrijfsformule, waarbij de wensen en behoeften van de gast centraal staan. De in de module vaak luchtig beschreven praktijkvoorbeelden maken het onderdeel marketing prettig leesbaar en makkelijk te begrijpen.

Personeel en organisatie

Personeel en organisatie wil zeggen: begeleiden, motiveren en stimuleren van mensen en zorgdragen voor een optimale communicatie. In deze module worden de meest belangrijke aspecten en methoden beschreven bij de bepaling van kwalitatieve en kwantitatieve personeelsbehoeften. Het organogram heeft als doel de opbouw van de organisatiestructuur binnen een bedrijf op overzichtelijke wijze weer te geven. Specifieke wettelijke onderwerpen met betrekking tot de CAO en ARBO worden in begrijpelijke taal uiteengezet.

Wetten, belastingen en verzekeringen

In deze module staan wetten, belastingen en verzekeringen centraal. Een startende ondernemer merkt al snel dat er talrijke wetten zijn waaraan hij met zijn bedrijf moet voldoen en regels waaraan hij zich moet houden. Er zijn wetten en regels die te maken hebben met het starten van een onderneming en met de exploitatie van de onderneming. Er zijn wetten die te maken hebben met de relatie tussen ondernemer/werkgever en zijn werknemers. Verder zijn er natuurlijk belastingwetten waarmee je als ondernemer te maken krijgt. Ondernemen is risico nemen. Risico's die te groot zijn kun je verzekeren. Het bedrijf kan schade oplopen. De ondernemer of zijn personeel kan ziek worden. Hoe en welke zaken verzekerd kunnen worden, wordt hier belicht.


Operationeel management


Branche-specifiek wordt aandacht besteed aan de inrichting van bedrijfsruimten, de routing en de logistiek. Je leert een investeringsbegroting op te stellen alvorens tot een definitieve beslissing te komen. Automatisering valt ook binnen de horeca niet meer weg te denken. Hierbij valt te denken aan het automatiseren van jouw boekhouding, inkoop- en voorraadbeheer en omzetverwerking. Verder komt kostenbewaking aan de orde en leer je verkoopprijzen calculeren en weet je een succesvolle offerte op te stellen.

FinanciŽle administratie

De financiŽle administratie is over het algemeen niet het populairste onderdeel van een horecaonderneming. Sterker nog, veel ondernemers zijn blij als ze hun financiŽn veilig hebben kunnen onderbrengen bij een accountant of boekhouder. Na het volgen van deze boeiende module heeft de financiŽle administratie voor jou geen geheimen meer. Je kunt een omschrijving geven van veranderingen in vorderingen en schulden en hoe deze veranderingen administratief verwerkt moeten worden.

Financieel management

Na het bestuderen van de module financiŽle administratie heb je de basis gelegd voor het financieel management. Managen betekent coachen en sturen, problemen oplossen, maar vooral vooruitzien. Je stuurt als het ware jouw onderneming op cijfers, zonder daarbij het menselijk aspect uit het oog te verliezen. Door het kunnen opstellen van een liquiditeitsbalans kun je door middel van ratio's en kengetallen jouw onderneming doorlichten en bepaalde acties ondernemen. Na bestudering van deze module kun je het verschil tussen cash-in en cash-out aangeven en weet je wat cash flow voor jouw onderneming betekent en waarvoor deze dient.

Het ondernemingsplan

Iedere startende, maar ook gevestigde ondernemer heeft inzicht nodig in de markt, de doelstellingen van het te starten bedrijf, de financieringsmogelijkheden van de noodzakelijke investeringen en de financiŽle haalbaarheid van de plannen. In een tweetal onderdelen komen de omschrijvingen van het plan, de marketingaanpak, de investeringsbegroting, de exploitatiebegroting en de liquiditeitsbegroting aan de orde. Het inzicht verkrijgt de ondernemer door systematisch een aantal feiten en schattingen op papier te zetten en deze te verwerken tot een ondernemingsplan.

Door systematisch een aantal feiten en schattingen op een rij te zetten dwingt de ondernemer zichzelf na te denken over de toekomstige onderneming en de levensvatbaarheid ervan. De ondernemer wordt gedwongen keuzes te maken in bijvoorbeeld de bedrijfsformule met een bepaalde marketingmix.

Het ondernemingsplan vormt in vele gevallen de basis voor een lening bij de bank, maar geef je tevens een beeld van jouw toekomstige inkomen uit de onderneming.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Zie studieduur

Duur van de cursus

Zo studeer je

Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de opleiding HOV Horeca Ondernemer uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt het complete lespakket in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving of per post) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen. Je mag bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in Nederland!

Wanneer je start met deze opleiding HOV Horeca Ondernemer, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving. Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

  • de studiehandleiding doornemen;
  • lessen bestuderen;
  • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
  • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
  • je digitale coach activeren om je extra te stimuleren;
  • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
  • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
  • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen.




Studieduur opleiding HOV Horeca Ondernemer

Voor de cursus HOV Horeca Ondernemer staat een studieduur van 7 maanden bij een gemiddeld studietempo van zes uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: [klik hier voor het telefoonnummer] of stuur ons een e-mail.

Kosten van de cursus

Vanaf 219,00 euro

Aanvraagformulier gratis studiegids.

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.