ROC van Flevoland

Medisch Pedicure, specialisatie na het afronden van de opleiding Pedicure

Algemene informatie over de cursus

Als je de opleiding tot pedicure met succes hebt afgerond, dan kun je je bij het ROC van Flevoland specialiseren tot medisch pedicure. De opleiding tot het branchediploma medisch pedicure wordt in modules aangeboden. Een deelnemer kan zich dus voor de hele opleiding, maar ook voor een module inschrijven indien je al het diploma basis pedicure behaald hebt.

Deze opleiding is ook toegankelijk voor mensen die nog geen opleiding bij het ROC van Flevoland volgen.

Na succesvolle afronding van het examen, heb je het branchediploma Medisch pedicure op zak. Dit is een Provoet branche-erkend diploma waarvan het niveau vergelijkbaar is met een mbo niveau 4-opleiding.

Inhoud van de cursus

Wat leer je?
De verschillende onderdelen van de brancheopleiding worden allemaal aangeboden als verplichte lesstof voor het behalen van het diploma. Vier maal per jaar worden theorietoetsen afgenomen door exameninstituut TCI Examens. Als je het diploma medisch pedicure hebt behaald, kun je worden opgenomen in het Kwaliteitsregister Pedicure (KRP).

Tijdens de opleiding Medisch pedicure ben je ongeveer 8 maanden bezig met de gehele opleiding af te ronden. Dit is inclusief vakantie en vrije schooldagen. De cursus is verdeeld over 10 lessen. Naast de lesuren op school zal je ermee rekening moeten houden dat voor de module risicovoeten 3 uitgewerkte opdrachten/casuďstiek en voor de module risicovoeten 4 uitgewerkte opdrachten/casuďstiek moeten worden ingeleverd. Deze opdrachten zijn een verplicht onderdeel van de opleiding. De opdrachten/casuďstiek omvatten ongeveer 70 studie-uren en moeten worden nagekeken door de docent en voorzien van feedback. Door de feedback van de docent uit te werken, ben je beter voorbereid op de theorie- en praktijkexamens.

De cursus bestaat uit onderstaande modules:

Module Risicovoet
De module Risicovoet telt 5 lessen van 3 klokuren en bestaat uit:

Theorie
-Diabetische voet
-Reumatische voet
-Overige risicovoeten
-Ondernemersvaardigheden (digitale portfolio assessment)

Praktijk
-Proeve van bekwaamheid Beroepssimulatie Risico Voet

Module Specialistische technieken
De module Specialistische technieken telt 5 lessen van 3 klokuren en bestaat uit de volgende technieken:

Theorie
-Nagelbeugeltechnieken: om problemen aan nagels te voorkomen of te repareren worden verschillende beugels gebruikt.
-Nagelregulatie: verschillende technieken worden aangeleerd om nagels te repareren.
-Antidruktechnieken: je leert hoe je drukproblemen met behulp van verschillende materialen op passende wijze oplost, met als doel de voet tijdelijk of preventief drukvrij te maken, zodat er minder eeltplekken en likdoorns kunnen ontstaan.
-Orthesiologie: je leert hoe je ortheses maakt om blijvende drukvermindering bij de tenen (als gevolg van het dragen van schoenen) te geven.

Praktijk
Proeve van bekwaamheid Beroepssimulatie Specialistische Technieken.

Module Ondernemingsvaardigheden
Voor de module Ondernemersvaardigheden leg je een digitaal portfolio aan waarover een assessment wordt afgenomen. Op tci-examens.nl vind je meer informatie over de examens.

Benodigde vooropleiding
Om te kunnen starten met de opleiding Medisch pedicure dien je te beschikken over een geldig vakdiploma Pedicure of diploma Voetverzorger mbo-niveau 3. Een intakegesprek of toets kan deel uitmaken van de toelatingsprocedure.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Om te kunnen starten met de opleiding Medisch pedicure dien je te beschikken over een geldig vakdiploma Pedicure of diploma Voetverzorger mbo-niveau 3. Een intakegesprek of toets kan deel uitmaken van de toelatingsprocedure.

Duur van de cursus

Ongeveer 8 maanden.

Kosten van de cursus

Medisch Pedicure

Risicovoet
-Kosten exclusief boekengeld: € 950
-Boeken: ca. € 120
-Screeningsmaterialen: ca. € 145
-Blauwdrukraam: ca. € 100
-Praktijkexamen TCI: ca. € 135
-Theorie digitaal TCI: ca. € 225

Specialistische Technieken
-Kosten exclusief boekengeld: € 950
-Boeken: ca. € 160
-Materialen: ca. € 370
-Praktijkexamen: TCI ca. € 135
-Theorie digitaal: TCI ca. € 85

Bijzonderheden

Aanmelden / meer informatie
De cursus gaat van start in de maanden augustus of september van een schooljaar, met een minimaal aantal van 5 deelnemers. De groepsgrootte is maximaal 10 deelnemers. De cursus wordt gegeven op onze locatie in Lelystad.

Voor meer informatie over de cursus kun je contact opnemen met de afdeling Hair & Beauty care van ROC van Flevoland. Deze is te bereiken via telefoonnummer Of stuur een e-mail naar [klik hier voor het telefoonnummer] [stuur een e-mail]

Plaatsen / leslocaties

ROC van Flevoland

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.