Sonnevelt Opleidingen

Stervensbegeleider

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

De filosoof Plato zei 2.500 jaar geleden al: ?sterven is geen kunst, maar goed sterven is de allerhoogste kunst.? In een ouder wordende samenleving, zijn veel mensen (en hun naasten) op zoek naar vormen van begeleiding in de laatste levensfase die hen in staat stellen op een zo goed mogelijke manier afscheid te nemen van het leven. Een stervensbegeleider staat de stervende en zijn of haar naasten bij om op een eigen en persoonlijke manier om te gaan met het onbekende en onafwendbare.

Over de opleiding Stervensbegeleiding
In de opleiding Stervensbegeleider van Sonnevelt leer je hoe je mensen zo goed mogelijk begeleidt in hun laatste levensfase. Je leert omgaan met een verantwoordelijke taak die tot kort na de dood van je cliŽnt doorloopt. Dit is zowel een droevig moment als een moment dat veel voldoening kan geven: je hebt je cliŽnt immers můgen helpen in zijn stervensproces. Je hebt een verschil kunnen maken in de beleving van zijn laatste levensfase.

De taak van een Stervensbegeleider begint in feite al op het moment dat de cliŽnt van de dokter te horen krijgt: u kunt niet meer genezen. Het kan dan nog maanden, soms jaren, duren voor de eigenlijke stervensfase intreedt. Stervensbegeleiding is daarom in feite een toegespitste vorm van levensbegeleiding: afscheid nemen van het leven zoals dat geleefd is.

Veel mensen die de opleiding Stervensbegeleider volgen, doen dat vanuit een innerlijke drijfveer: bij Sonnevelt combineer je die drijfveer met deskundigheid en professionaliteit. Download de gratis proefles en laat je inspireren.

Doel opleiding Stervensbegeleider
Een door Sonnevelt opgeleide stervensbegeleider is in staat om cliŽnten die niet lang meer te leven hebben, professioneel en toegewijd te begeleiden. Onze studenten leren afstandelijk betrokken te zijn: je laat je niet meeslepen door de gevoelens van je stervende cliŽnt, maar bent toch emotioneel betrokken. Na afronding van de opleiding Stervensbegeleider weet je hoe je dit evenwicht kunt bewaken.

Opleidingsinhoud

Wat leer ik in de opleiding Stervensbegeleider?
Centraal in de opleiding Stervensbegeleider staat het op professionele en betrokken wijze begeleiden van stervenden en hun naasten.

Aan het einde van de opleiding Stervensbegeleider kun je:

 • cliŽnten begeleiden bij het afscheid nemen van het leven zoals dat geleefd is.
 • een persoonlijke relatie aangaan met behoud van professionaliteit.
 • samen met je cliŽnt vorm geven aan de stervensbegeleiding.
 • praktische zaken afhandelen kort na het overlijden van je cliŽnt.
[/ul]

Wat kan ik als stervensbegeleider?
Een door Sonnevelt opgeleide stervensbegeleider staat cliŽnten bij in de laatste fase van hun leven. De meeste stervensbegeleiders doen dit bijzondere werk naast een andere betrekking.

Wie zijn mijn medestudenten?
De opleiding Stervensbegeleider wordt door mensen gevolgd die zich ?geroepen? voelen dit werk te doen. Studenten kunnen intrinsiek gemotiveerd zijn door ervaringen met de dood in hun naaste omgeving. Ook kunnen zij gedreven worden door de wens om zinvol werk te verrichten, al dan niet uit een geloofs- of levensovertuiging. Ook professionals in hospices, ziekenhuizen of verzorgingshuizen volgen de opleiding Stervensbegeleider als aanvulling en verbreding van bestaande kennis en ervaring.

Structuur opleiding Stervensbegeleiding
De studie Stervensbegeleiding is opgebouwd uit 10 lesdagen waarvan 1 dag examen.

 • Het vak van stervensbegeleider
 • Sterven als proces
 • Omgaan met sterven
 • Theorie / rouwmodellen
 • Persoonlijk vormgeven van laatste levensfase en de uitvaart
 • Relatie aangaan / communiceren met stervenden
 • Leven na de dood /hiernamaals
 • Sterven en de wet
 • Functioneren van stervensbegeleider in een groter verband
 • Examen theorie en praktijk
[/ul]

Ook werk je tijdens de opleiding aan je portfolio (reflectieverslagen en huiswerkopdrachten) en oefen je met casuÔstiek tijdens intervisie (3-4 bijeenkomsten).

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Minimaal afgeronde MBO4 of HAVO opleiding. Heb je een wat ouder diploma en twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studiecoach.

Opleidingsduur

5 Maanden

Kosten

EUR 2595,- Bij betaling ineens krijg je 5% korting op de opleidingskosten. Prijs is inclusief uitgebreide lesmap en examenkosten. Exclusief literatuur en eventuele herexamenkosten ŗ EUR95,- per onderdeel. In het kader van de onderwijsvrijstelling geen btw van toepassing.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.