Sonnevelt Opleidingen

Vitaliteitsadviseur

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

De medewerkers hebben bedrijfsfitness, ieder jaar een uitgebreid kerstdiner en een plezierige nieuwjaarsborrel. Het management denkt: voldoende geīnvesteerd in het welbevinden van ons personeel. Of toch niet? Cijfers wijzen uit dat gezond en vitaal personeel productiever is: ze worden minder vaak ziek, krijgen minder vaak een burn-out en gaan met plezier naar hun werk. Maar een bedrijfsfitness of een personeelsuitje is niet genoeg, integendeel. Erkenning, oprechte aandacht voor personeel, ontwikkelingsmogelijkheden: dit soort zaken dragen nog veel meer bij aan het werkplezier. Als vitaliteitsadviseur begeleid jij bedrijven en organisaties bij de transitie naar duurzame inzetbaarheid.

Over de opleiding Vitaliteitsadviseur
De opleiding Vitaliteitsadviseur is jou op het lijf geschreven als je dagelijks aan de duurzame inzetbaarheid binnen een bedrijf of organisatie wilt werken. Jij weet als geen ander dat vitaliteit de onderscheidende factor gaat worden voor ieder bedrijf of organisatie. Als vitaliteitsadviseur ben je in staat om ondernemingen en organisaties op het niveau van directie en management te adviseren en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan een vitalere werkomgeving. Download de gratis proefles en laat je inspireren.

Doel opleiding Vitaliteitsadviseur
Na het volgen van de opleiding Vitaliteitsadviseur ben jij in staat om bedrijven en organisaties te adviseren over diverse vitaliteitsvraagstukken. Als zodanig speel je een belangrijke rol in het werkklimaat voor medewerkers. Je kunt adviseren over bijvoorbeeld fysieke belasting, motivatie en persoonlijke ontwikkeling van medewerkers. De vitaliteitsadviseur weet organisaties en medewerkers in beweging te brengen om blijvend te werken aan de vitaliteit en daar in de toekomst mee te kunnen excelleren.

Opleidingsinhoud

Wat leer ik in de opleiding Vitaliteitsadviseur?
Studenten van de opleiding Vitaliteitsadviseur worden opgeleid tot allround specialisten op het gebied van vitaliteit binnen bedrijven en organisaties. Als adviseur ken je de markt waarbinnen je opereert en geeft vanuit verschillende invalshoeken advies.

Aan het einde van de opleiding kun je:

 • Bedrijven en organisaties adviseren en begeleiden op het gebied van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid;
 • Uitleggen waar Vitaliteit over gaat op basis van de 6 basisprincipes uit de Vitaliteitspiramide
 • Instrumenten op zowel werkgevers- als werknemersniveau toepassen (Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid) ;
 • Diagnosticeren en adviseren vanuit een integraal duurzaam inzetbaarheidsmodel;
 • Planmatig en procesmatig een vitaliteitsproject binnen bedrijven begeleiden;
 • Adviezen financieel onderbouwen en een ?return on investment? voor jouw klanten berekenen.
[/ul]

Wat kan ik met Vitaliteitsadviseur?
Na het volgen van de opleiding Vitaliteitsadviseur kun je aan de slag als zelfstandig adviseur van bedrijven en organisaties of kun je werken als intern vitaliteitsadviseur.

Wie zijn mijn medestudenten?
Studenten van de opleiding Vitaliteitsadviseur zijn afkomstig uit het bedrijfsleven, werken voor organisaties of willen dat gaan doen.

Structuur opleiding Vitaliteitsadviseur
De opleiding bestaat uit 10 lesdagen. Tijdens iedere lesdag staat één onderwerp centraal dat vanuit verschillende perspectieven wordt belicht. Naast theoretische kaders wordt gebruik gemaakt van casuīstiek en ervaringsgerichte oefeningen.

De opleiding staat in het teken van het ontwikkelen van een praktische aanpak om duurzame inzetbaarheid in organisaties te implementeren. Je bouwt tijdens de opleiding een portfolio op met werkvormen en instrumenten, zodat je over alles beschikt om direct binnen de eigen organisatie aan de slag te gaan of om organisaties te begeleiden. Na afloop van de modules krijg je gerichte huiswerkopdrachten mee om het portfolio te vullen. Tijdens de opleiding maak je kennis met de instrumenten van het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid (NPDI) (TNO, Kroon op het Werk, WerkVanNu).

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Wat is Duurzame Inzetbaarheid
 • Bewustwording en betekenis geven aan duurzame inzetbaarheid binnen organisaties
 • Trendanalyse
 • De 4 thema?s van duurzame inzetbaarheid
 • Versterken van het draagvlak binnen een organisatie
 • Versterken van de financiële onderbouwing
 • Duurzame inzetbaarheid binnen organisaties vormgeven
 • Van data naar een projectvoorstel.
 • De rol van een leidinggevende en medewerkers bij DI
 • Resultaat en borging
 • Inzetbaarheid als service: Van productdenker naar servicedenker
 • Examen theorie en praktijk
[/ul]

Ontwikkeld in samenwerking met het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid (NPDI) (TNO, Kroon op het Werk, WerkVanNu). Leermonitor en hoe gebruik je informatie in je advies.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Afgeronde HBO-opleiding.

Opleidingsduur

8 Maanden

Kosten

EUR 4797,- Het bedrag is inclusief uitgebreide (online) lesmap, syllabus en examenkosten en lunch tijdens de lesdagen. Exclusief literatuur en eventuele herexamenkosten ā EUR95,- per onderdeel. In het kader van de onderwijsvrijstelling geen btw van toepassing.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.