Sonnevelt Opleidingen

Jongerencoach

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

'De adolescentiefase is een periode van kansen en mogelijkheden'
(Jelle Jolles)

'Het is nooit meer stil in mijn hoofd', aldus de jongeren van een mbo-opleiding in Den-Bosch. Sociale media, games, video's zorgen voor een continue stroom aan informatieprikkels. Dat kan een gevoel van stress opleveren en voedt de drang om niets te willen missen. De adolescentiefase is een essentiŽle periode van ontplooiing, waarin de bouwstenen worden gelegd voor de verdere toekomst van jongeren. Helaas laten statistieken van het Nederlands Jeugdinstituut een zorgwekkende tendens zien onder jongeren: 78% van de jongeren ervaart prestatiedruk in hun schoolcarriŤre en 43% van de jongeren kampt met keuzestress, met als gevolg mogelijk een burn-out of depressieve klachten. Een Jongerencoach begeleidt en ondersteunt jongeren in hun groei in autonomie, zelfraadzaamheid, talent en het leren maken van essentiŽle keuzes, zodat ze optimaal voorbereid zijn op hun toekomst.


Over de opleiding Jongerencoach
De opleiding Jongerencoach is bedoeld voor jou als jij jongeren wilt begeleiden, zodat ze op basis van intrinsieke motivatie gezonde keuzes maken. Jij wilt als coach jongeren feedback geven, wegwijzer zijn en inspiratie geven tijdens hun volwassen worden. Je voelt passie voor jongeren en je vindt het geweldig wanneer jongeren met meer vertrouwen en geluk hun eigen weg bepalen. Download de gratis proefles en laat je inspireren.

Doel opleiding Jongerencoach
Een door Sonnevelt opgeleide jongerencoach kan jongeren op deskundige wijze begeleiden en coachen. Met de opleiding kun je jongeren onder andere begeleiden in onderwerpen als ontwikkeling van identiteit, maken van (studie)keuzes en gedragsproblemen. Maar ook bij klachten als stress, vermoeidheid en sociale obstakels kan een Jongerencoach een begeleidende rol spelen.

Opleidingsinhoud

Wat leer ik in de opleiding Jongerencoach?
Centraal in de opleiding jongerencoach staan de praktische gereedschappen om een specialist te zijn op het gebied van jongerenbegeleiding. Je kunt op basis van de meest recente wetenschappelijke- en maatschappelijke ontwikkelingen hulp bieden aan jongeren en advies geven aan onderwijs en opvoeders. Tijdens het klassikale onderwijs is er veel ruimte voor praktijk, zoals de begeleiding van proefcliŽnten en onderzoek je je eigen pubertijd. Ook wordt er veel aandacht besteed aan jouw persoonlijke proces. De basis voor een goede coach is inzicht in eigen thema?s en terugkerende patronen.

Aan het einde van de opleiding Jongerencoach kun je:

 • Jongeren op een effectieve manier begeleiden.
 • Jongeren coachen naar meer vertrouwen in de toekomst, de jongeren hun talenten laten ontdekken en hun innerlijke vrijheid laten ervaren.
 • Deskundige opvoedadviezen geven binnen je eigen sociale omgeving, onderwijsinstellingen, op internet en in binnen de jeugdzorg.
 • Grenzen en mogelijkheden binnen de jongerenhulpverlening herkennen.
 • Onderscheid maken tussen oorzaak en gevolg in opgroeiproblemen bij de jongeren.
 • Zelfstandig een praktijk als jongerencoach starten.
[/ul]

Wat kan ik als jongerencoach?
Een door Sonnevelt opgeleide jongerencoach helpt jongeren hoe zij zelf met vertrouwen keuzes kunnen maken en daardoor hun eigen weg kunnen bepalen. Jongerencoaches kunnen zelfstandig aan de slag of passen de kennis toe als aanvulling op al bestaande kennis en vaardigheden. Andere mogelijke werkvelden, anders dan een eigen praktijk, zijn gemeente, onderwijs en stichtingen die gericht zijn op jongeren.

Wie zijn mijn medestudenten?
De opleiding Jongerencoach wordt gevolgd door mensen die een professionele stap willen maken naar een zelfstandige coachpraktijk of meer coachvaardigheden binnen hun bestaande baan willen ontwikkelen, zoals kinderartsen, leerkrachten en jongerenwerkers. De opleiding is ook geschikt voor ouders die de kennis direct willen toepassen in de opvoeding bij hun eigen kinderen.

Structuur opleiding Jongerencoach
De opleiding tot jongerencoach is opgebouwd uit 10 lesdagen, waarvan 9 lesdagen en 1 examendag.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Principes Jongerencoach en communicatie
 • Gezin van herkomst; opvoeding en positie kind
 • Ontwikkelingen in gezinnen; echtscheidingen en samengestelde gezinnen
 • Herkennen en doorbreken van gedragspatronen
 • Wensen en dromen
 • Tienerbrein
 • Ontwikkeling- en gedragsobstakels
 • Effectieve methodes
 • Mindfulness voor jongeren; stress, lichaams-en emotiebewustzijn
 • Persoonlijk leiderschap
 • Geweldloze communicatie en omgaan met de generatie einstein
 • Posititionering van de jongerencoach; beroepenveld
 • Opbouw coachtraject; intake en genogram
 • Examen theorie en praktijk
[/ul]

Tijdens de opleiding werk je aan je portfolio (reflectieverslagen, procesanalyse en huiswerkopdrachten) en doe je al ervaring op door middel van intervisie (4 bijeenkomsten) en begeleid je proefcliŽnten (6 contactmomenten). Ook leer je een presentatie geven.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Minimaal afgeronde MBO4 of HAVO opleiding. Heb je een wat ouder diploma en twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studiecoach.

Opleidingsduur

5 Maanden

Kosten

EUR 2595,- Bij betaling ineens krijg je 5% korting op de opleidingskosten. Prijs is inclusief uitgebreide lesmap en examenkosten. Exclusief literatuur en eventuele herexamenkosten ŗ EUR95,- per onderdeel. In het kader van de onderwijsvrijstelling geen btw van toepassing.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.