NHA Thuisstudies

cursus Staatsrecht

Algemene informatie over de cursus

Doorgrond het recht van de Nederlandse staat. Volg de cursus Staatsrecht op HBO-niveau
Hoe werkt de overheid? Wat is het verschil tussen de Hoge Raad en de Raad van State? Kan een geschil over een statiegeldfles uiteindelijk bij het Europese Hof terechtkomen? Weet hoe de overheid en het openbaar bestuur werken.

Wie maakt de wetten? Wie toetst de wetten? Wie handhaaft de wetten? Waarom zijn machten in Nederland verdeeld? Bekijk tijdens de cursus Staatsrecht de Nederlandse staat vanuit juridisch perspectief.

Een inwoner vraagt een provincie om toestemming: hij wil bouwen in strijd met een bestemmingsplan. Wat zijn de gevolgen voor anderen? Mag het eigenlijk wel? Waarom denkt een staatsorgaan altijd na voordat een burger een vergunning krijgt (of: niet krijgt)?

Leer de rechten en plichten van de overheid kennen.

Volg de cursus Staatsrecht

Het tempo van de cursus Staatsrecht bepaal je zelf.

Het programma bestaat uit de onderdelen staatsrecht en wetgevingsproces. De cursus duurt twee maanden.

Kennis verfijnen met een cursus Staatsrecht

Als jurist je kennis en vaardigheden verdiepen? Werkzaam bij de overheid of het bedrijfsleven en met meer kennis van zaken werken? Een opstap maken naar een volgende functie? Volg de cursus Staatsrecht.

Bedrijven hebben behoefte aan medewerkers die weten hoe de Nederlandse staat is ingericht. Medewerkers die hun weg kennen in de juridische wereld bieden bedrijven, organisaties en instellingen meerwaarde.


Zo werkt studeren bij NHA

Inhoud van de cursus

Studieprogramma Staatsrecht
Hoe moet een besluitvorming in onze rechtsstaat plaatsvinden? Wat is precies het verschil tussen klassieke en sociale grondrechten? Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de diverse gedecentraliseerde organen? Dit zijn vragen waar je in de cursus Staatsrecht antwoord op krijgt.

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

Algemene inleiding tot het staatsrecht

Je leert wat een staat precies is. De rechtspositie van Nederlanders en vreemdelingen in de staat worden besproken. Verder komt aan bod hoe de wet- en regelgeving tot stand komt.

Het nationale wetgevingsproces

In dit onderdeel leer je wat de leer van de ‘trias’ politica inhoudt en krijg je inzicht van de rechtsbescherming in Nederland. De cursus sluit af met een doorkijk naar het internationale en Europese recht. Je krijgt inzicht in diverse arresten (uitspraken van een hogere rechter). Je leert dit aan de hand van kennis- en analysevragen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Iedereen kan een opleiding bij NHA volgen. De meeste cursussen beginnen bij de basis en in je eigen tempo leer jij steeds beter hoe jij je kennis toepast.

Duur van de cursus

Studieduur

Voor de opleiding Staatsrecht staat een studieduur van 6 maanden bij een gemiddeld studietempo van 4 a 6 uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: [klik hier voor het telefoonnummer] . We helpen je graag!

Kosten van de cursus

Vanaf557.10euro

Bijzonderheden

Inclusief persoonlijke begeleiding,Studeer in jouw eigen tempo,Start binnen enkele minuten

Aanvraagformulier gratis studiegids.

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.