NHA Thuisstudies

cursus Sociale HygiŽne

Algemene informatie over de cursus

Aan de slag in de horeca? Volg de cursus Sociale HygiŽne

Ben je graag onder de mensen en is het werken in de horeca je op het lijf geschreven? Volg de cursus Sociale HygiŽne. In 3 maanden tijd heb je het diploma en kun je aan de slag. Schrijf je nu in voor de cursus en start direct met leren!

Om kennis te verkrijgen over sociale hygiŽne in de horeca, zijn er twee mogelijkheden: volg deze cursus of volg de cursus Cafťbedrijf. De meeste mensen kiezen voor de uitgebreide cursus Cafťbedrijf en zijn zodoende optimaal voorbereid op een toekomst in de horeca.

Een streepje voor bij je werkgever

Werken in de horeca? Dan is het goed om te weten dat er regelgeving is waaraan horeca ondernemingen dienen te voldoen. Zo is het tegenwoordig verplicht dat in elke horecagelegenheid waar alcohol geschonken en/of verkocht wordt, tijdens openingstijden altijd iemand aanwezig is met het branche-erkende diploma Sociale HygiŽne.

Door als afsluiting van de cursus het SVH diploma Sociale HygiŽne te behalen, heb je dus een streepje voor bij (toekomstige) werkgevers.

Dit leer je in de cursus sociale hygiŽne

Na de cursus Sociale HygiŽne beschik je over alle noodzakelijke vakkennis die je nodig hebt om te kunnen (mogen) werken in de horeca.

Denk aan kennis over:

 • de horecamarkt: welke mogelijkheden zijn er, soorten horecabedrijven, soorten horecagasten, bedrijfsformules en de marketingmix;
 • alcohol, drugs en kansspelen, verslavingen en de sociale, lichamelijke en geestelijke gevolgen daarvan en de verantwoordelijkheden van de horecaondernemer;
 • het sociaal hygiŽnisch beleid: hoe komt beleid tot stand en welke morele uitgangspunten hanteer je? Aan bod komen ethiek, regelgeving, juridische regels en een eigen sociaal hygiŽnisch beleid opstellen.

Sociale vaardigheden

In de horeca zijn sociale vaardigheden zeer belangrijk. Hoe voer je moeilijke gesprekken, hoe communiceer je en hoe treed je handelend op? Dat leer je ook in de cursus Sociale HygiŽne.

In de cursus leer je alles over de wettelijk verplichte eisen op het gebied van veiligheid en arbeidsomstandigheden. Ga je ervoor en slaag je voor het examen? In 3 maanden tijd heb je het diploma Sociale hygiŽne op zak.


Zo werkt studeren bij NHA

Inhoud van de cursus

Studieprogramma Sociale HygiŽne

In de cursus Sociale HygiŽne komen 5 onderdelen aan bod:

De horecamarkt

 • welke mogelijkheden zijn er in de horeca?
 • verschillende horecabedrijven;
 • verschillende groepen horecagasten de marketingmix;
 • bedrijfsformules en het gastvrijheidsconcept.


Alcohol, drugs en kansspelen

In dit onderdeel van de Sociale HygiŽne cursus bespreken we de sociale (maatschappelijke), lichamelijke en geestelijke gevolgen van alcohol-, drugs- en gokverslaving. Daarnaast gaan we in op de wettelijke regels met betrekking tot de verslavingsproblematiek om tenslotte te bepalen welke verantwoordelijkheden de horeca-ondernemer zťlf dient te dragen.

Het sociaal hygiŽnisch beleid

De kern van de cursus: hoe komt een sociaal hygiŽnisch beleid tot stand? Welke morele uitgangspunten hanteer je? Vandaar dat we allerlei zaken behandelen:

 • ethiek;
 • regelgeving;
 • juridische regels;
 • het opstellen van een eigen sociaal hygiŽnisch beleid.


Sociale vaardigheden

In dit onderdeel bouwen we de theorie van het sociaal hygiŽnisch beleid als het ware om in de praktische kennis en vaardigheden. Een greep:

 • gesprekken voeren (en dan wel de moeilijke!);
 • communicatie;
 • handelend optreden.


Inrichtingseisen en voorzieningen

In het laatste onderdeel van de Sociale HygiŽne cursus bekijken we de wettelijke verplichte eisen ten aanzien van:

 • veiligheid
 • arbeidsomstandigheden

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Iedereen kan een opleiding bij NHA volgen. De meeste cursussen beginnen bij de basis en in je eigen tempo leer jij steeds beter hoe jij je kennis toepast.

Duur van de cursus

Studieduur Cursus Sociale HygiŽne

De cursus Sociale HygiŽne duurt 3 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: [klik hier voor het telefoonnummer] . We helpen je graag!

Kosten van de cursus

Vanaf129,00 euro

Bijzonderheden

Kies voor persoonlijke begeleiding,Studeer in jouw eigen tempo,Start binnen enkele minuten

Aanvraagformulier gratis studiegids.

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.