NHA Thuisstudies

opleiding Bewindvoerder

Algemene informatie over de cursus

Tot EUR1000,- GRATIS studeren met STAP-subsidie. Ook geldig op deze opleiding!

Met de opleiding Bewindvoerder help jij mensen hun vermogen te beheren

Heb jij interesse in financiŽle ťn juridische zaken? Wil jij anderen helpen met hun financiŽn wanneer zij dit zelf niet meer kunnen? Volg de opleiding Bewindvoerder en zet de eerste stap naar jouw droombaan. Begin vandaag nog met studeren!

In de huidige wereld is het voor sommige mensen lastig om zich staande te houden op financieel gebied. Dat kan zijn doordat zij beperkt zijn in hun digitale vaardigheden of wellicht een verstandelijke beperking of verslaving hebben. Ook is het mogelijk dat de schulden hun boven het hoofd zijn gegroeid en zij er zelfstandig niet meer uitkomen.

Deze mensen kunnen wel wat hulp gebruiken. Met de opleiding Bewindvoerder bied jij de helpende hand! Deze opleiding is geaccrediteerd door Horus, de branchevereniging voor professionele bewindvoerders.

Opleiding Bewindvoerder: snijvlak tussen financiŽle en juridische zaken

Wil jij andere mensen helpen door het beheer van hun vermogen voor ze te verzorgen? Heb jij affiniteit met financiŽle en juridische zaken? Dan past de Bewindvoerder opleiding perfect bij jou. Jouw verantwoordelijkheid en sterke sociale vaardigheden kun je in deze opleiding goed inzetten.

De opleiding Bewindvoerder is laagdrempelig en start bij de absolute basis. Je hebt dus geen specifieke voorkennis nodig over het regelen van financiŽle zaken.

Beheer alle inkomsten en uitgaven van je cliŽnten

Als beschermingsbewindvoerder ben jij de spin in het web van financiŽle zaken voor jouw cliŽnten. Er lopen diverse lijnen vanaf je werkplek naar bedrijven, overheden en hulpverleners. In de Bewindvoerder opleiding doe je alle benodigde kennis op, om vervolgens aan de slag te kunnen gaan als professioneel bewindvoerder. Bij de ontwikkeling van de cursus is de kwaliteitsverordening van Horus gevolgd. Dat betekent dat jij verzekerd bent van de hoogste kwaliteit!

Tijdens de opleiding Bewindvoerder leer jij alles over zaken als sociale zekerheid en vermogen. Als bewindvoerder ben jij degene die controleert of jouw cliŽnt zijn inkomsten ontvangt en zorg je ervoor dat toeslagen en uitkeringen worden aangevraagd. Ook zorg jij ervoor dat alle rekeningen worden betaald en dat je cliŽnt leefgeld krijgt voor dagelijkse uitgaven. Aan de hand van deze Bewindvoerder opleiding leer jij onder andere hoe je efficiŽnt een budget opstelt.

Verdiep je in belastingen, schulden en beleggen

In de opleiding Bewindvoerder doe jij ook kennis op over administratie en belastingen. Een duidelijk overzicht van inkomen en uitgaven moet immers jaarlijks kunnen worden getoond. Ook regel jij de belastingaangifte voor jouw cliŽnten.

Naast het regelen van de vaste zaken als inkomen en uitgaven, kun jij ook meer betekenen voor je cliŽnten. Tijdens de cursus Bewindvoerder leer je namelijk ook meer over schulden zodat je de cliŽnt zo efficiŽnt mogelijk helpt deze af te lossen. Heeft jouw betrokkene juist veel geld? Dan regel jij met aandacht en zorg hoe dit verstandig wordt belegd.

Inclusief praktijkdag

Naast het theoriegedeelte bevat deze Bewindvoerder opleiding 1 praktijkdag. Tijdens deze gratis oefendag kom je in contact met medestudenten en breng je, onder de professionele begeleiding van onze sympathieke vakdocente, al het geleerde in praktijk.


Zo werkt studeren bij NHA

Inhoud van de cursus

Studieprogramma

In de opleiding Bewindvoerder worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • Introductie in het vakgebied;
 • Juridisch kader;
 • Werkproces;
 • Sociale zekerheid;
 • Vermogen;
 • Belastingdienst;
 • Life events;
 • Schulden
 • Wet vereenvoudiging beslagvrije voet;
 • Communicatie en ethiek;
 • Hulpverlening;
 • Persoonlijkheidsproblematiek;
 • Zelfredzaamheid;
 • De zelfstandige bewindvoerder;
 • Praktijkdag.

Na het volgen van deze opleiding beschik je over de juiste kennis en vaardigheden om als professioneel beschermingsbewindvoerder aan de slag te gaan. Om door de rechtbank als bewindvoerder benoemd te worden, gelden echter wel enkele algemene eisen.

Zo dien je minimaal te beschikken over een havo- of vwo-diploma, of een diploma van een mbo-4 opleiding. Deze diploma’s dienen aangevuld te worden met minimaal 2 jaar relevante werkervaring onder de verantwoordelijkheid van een professionele beschermingsbewindvoerder.

Een passende hbo- of wo-opleiding is uiteraard ook voldoende, in dat geval geldt er gťťn aanvullende eis voor werkervaring. Meer informatie over deze opleidingseisen, en over de vraag welke hbo- en wo-opleidingen als passend aangemerkt worden, vind je op www.rechtspraak.nl.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Iedereen kan een opleiding bij NHA volgen. De meeste cursussen beginnen bij de basis en in je eigen tempo leer jij steeds beter hoe jij je kennis toepast.

Duur van de cursus

Studieduur

Voor de opleiding Bewindvoerder staat een studieduur van 9 maanden bij een gemiddeld studietempo van 4 uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: [klik hier voor het telefoonnummer] . We helpen je graag!

Kosten van de cursus

Vanaf949,00 euro

Bijzonderheden

Inclusief persoonlijke begeleiding,Studeer in jouw eigen tempo,Start binnen enkele minuten

Aanvraagformulier gratis studiegids.

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.