IMF Academy (International Management Forum)

IT Fundamentals

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

U wilt weten wat de digitalisering van uw organisatie inhoudt? U wilt IT effectief inzetten en hier sturing aan kunnen geven? U wilt gefundeerde (investerings)beslissingen kunnen nemen op IT gebied en u heeft inzicht nodig in de cruciale IT factoren? U wilt actueel geïnformeerd zijn over de (relevante) ontwikkelingen op IT gebied? Na afloop van deze IT Fundamentals training heeft u voldoende IT kennis en inzicht om tal van IT vraagstukken te kunnen analyseren en interpreteren, de juiste en kritische vragen te stellen en bent u een gedegen gesprekspartner geworden voor al uw IT collega's.

Deze IT training is ontwikkeld voor zowel IT professionals als voor niet-IT professionals die (nauw) samenwerken met IT experts en meer IT kennis willen hebben om op strategisch en tactisch niveau de juiste IT beslissingen te kunnen nemen. Qua functionarissen denken wij o.a. aan IT professionals, product owners, risicomanagers, financieel managers, auditors, inkoopmanagers, projectmanagers en alle andere managers die meer kennis van en inzicht in IT willen hebben.

Opleidingsinhoud

Actuele kennis van en inzicht in IT
De ontwikkelingen in IT volgen elkaar razendsnel op. Uw IT kennis van vandaag is vaak morgen alweer achterhaald. In deze IT training leert u als niet-IT professional de taal en terminologie van IT professionals te begrijpen. Zowel de basis van IT als de laatste trends in IT, zoals de cloud, (big) data, het Internet of Things (IoT) en Bitcoins (Blockchain) worden behandeld. Na deze training heeft u als business manager meer controle over de beslissingen in uw organisatie die met IT samenhangen. U bent niet alleen een goede gesprekspartner geworden in IT discussies, maar u zult zelfs in staat zijn IT professionals uit te dagen en hun voorstellen tegen het licht te houden.

Ook voor IT professionals een aanrader!
Ook voor IT professionals die binnen een IT deelgebied werkzaam zijn en een overzicht willen en nodig hebben van het brede IT vakgebied en de laatste trends daarin, is deze 3-daagse actuele en praktijkgerichte training een aanrader! Na afloop van deze training kent u alle actuele IT ontwikkelingen en wat deze voor uw organisatie kunnen betekenen en bent u een betere gesprekspartner voor uw IT collega's geworden.

Wat leert u in deze actuele IT training?
Tijdens de training worden de IT basistermen en principes behandeld, zoals bv. het verschil tussen software en middleware, populaire open source oplossingen en wanneer u deze kunt toepassen. U leert wat de impact van virtualisatie op bv. uw IT kosten is, wat de voordelen van de cloud zijn en wanneer u niét moet kiezen voor de cloud. De basisprincipes en de voor- en nadelen van agile en scrum worden besproken, evenals de kenmerken van DevOps, continuous delivery en continuous integration.

Vervolgens wordt de basiswerking van het internet uitgelegd. De werking van een webapplicatie wordt behandeld en u leert de basis van een netwerk en infrastructuur kennen die nodig is om een webapplicatie veilig en robuust aan te bieden. De meest gebruikte programmeertalen worden toegelicht (zoals Java) en de laatste trends (bv. client-side ontwikkeling en Javascript) worden besproken. Communicatie en data uitwisseling met bestaande software zijn bepalend voor het succesvol implementeren van nieuwe programmatuur in een bestaande omgeving en bepalen in hoge mate de kosten (voor nu en later). Daarnaast worden de belangrijkste ontwerpaspecten in software ontwikkeling besproken en de voordelen van het gebruik van standaarden als webservices. Ook worden een Enterprise Service Bus (ESB) en Service Oriented Architecture (SOA) behandeld.

Vervolgens komt het robuust en resilient inrichten van IT aan bod. Hoe kunnen problemen en incidenten in de IT omgeving voorkomen en snel opgelost worden? Wat is robuust nu eigenlijk? Wat doet een Disaster Recovery Center (tweede data center) en hoe werkt deze? Waarom is een database (dbms) als Oracle en SQL server nodig? Wat is service management (incident en change management)? Ook de security van het internet wordt uitgebreid besproken.

IT security is eveneens een belangrijk onderdeel van deze training. Kenmerken van data (privacygevoeligheid) en het veiligstellen van data (backup) worden behandeld. De belangrijkste bedreigingen en virussen zoals DDoS aanvallen, Man in the Middle attacks, zero-day attacks, APT (Advanced Persistent Threat), de OWASP top 10, enz, enz, worden behandeld. U leert welke security maatregelen afdoende kunnen zijn en welke tools gebruikt moeten worden. De laatste trends in IT zoals de mogelijkheden van IoT, (Big) data, AI en Machine Learning (ML) komen aan de orde evenals populaire open source oplossingen en de toepassing hiervan. Als laatste wordt uitgelegd hoe Bitcoin werkt, de veiligheid ervan en hoe Blockchain (de transactie chain) ervoor zorgt dat u veilig digitaal geld kunt overmaken zonder gebruik te maken van een bank. U leert ook hoe Blockchain technologie toegepast kan worden op andere processen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

U heeft geen IT kennis nodig om succesvol deel te kunnen nemen aan deze training. Wij verwachten van u wel een HBO/Bachelor werk- en denkniveau.

Opleidingsduur

De training IT kennis en inzicht voor niet-IT professionals bestaat uit 3 lesdagen verspreid over 3 weken.

Kosten

De kosten van de 3-daagse training IT kennis en inzicht voor niet-IT professionals bedragen € 2.780,- (excl. BTW) per persoon. Dit bedrag is inclusief alle lunches, koffie/thee, het lesmateriaal en een naslagwerk/glossary voorzien van alle IT terminologie en begrippen.

Bijzonderheden

International Management Forum (IMF) is gespecialiseerd in het ontwikkelen en uitgeven van (veelal schriftelijke) cursussen en opleidingen. Deze sluiten direct aan bij het belangstellingsniveau van professionals en bestrijken onder meer het Security, Financiële, Logistieke, HRM en IT-vakgebied. IMF is al meer dan 30 jaar actief op de Nederlandse markt en sinds 21 jaar ook internationaal. De internationale cursussen en opleidingen worden in meer dan veertig landen verkocht.

Plaatsen / leslocaties

Centraal in het land

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.