Serviceadviseur Mobiliteitsbranche

Richting binnen: Aftersales Mobiliteitsbranche

MBO-opleiding
25219
2 tot 4 jaar
BOL, BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Serviceadviseur Mobiliteitsbranche kun je aan het werk bij verschillende bedrijven die actief zijn in de mobiliteitsbranche. Je kunt hierbij denken aan bedrijfs- en personenautozaken en leasebedrijven.

Als serviceadviseur mobiliteitsbranche ben je het aanspreekpunt voor klanten. Op basis van de informatie van de klant bepaal jij welke werkzaamheden er uitgevoerd moeten worden. Je informeert de klanten over de schade, garantie, reparatie en kosten. Je informeert de werkplaats over de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden.Daarnaast onderhoud je de contacten met leasemaatschappijen. Verder controleer je aan de hand van een werkorder of de werkzaamheden in de werkplaats worden/zijn uitgevoerd. Wanneer de klant zijn auto op komt halen, bespreek je de uitgevoerde werkzaamheden en reken je af met de klant.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding krijg jij verschillende vakken die je voorbereiden op het werk als serviceadviseur. Je gaat oefenen hoe je het beste omgaat met klanten en hoe bijvoorbeeld adviserende gesprekken worden uitgevoerd. Zo wordt jij klaargestampt voor het échte werk. Administratieve handelingen zoals het opstellen van offertes en factureren worden uitgebreid behandeld en na het behalen van je opleiding weet jij ook hoe de werkplaatst werkt.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
 • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

 • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
op € 1.065,00. Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

 • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4, zoals:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je staat vaak in contact met de klanten. Hierbij is het belangrijk om klantvriendelijk en servicegericht te handelen. Je moet beschikken over goede communicatieve vaardigheden en goed kunnen samenwerken. Aangezien je vaak in contact bent met de klanten en verantwoordelijk bent voor de verkoop, is het dus ook van cruciaal belang om te beschikken over commerciële vaardigheden. Je moet je probleemoplossend kunnen opstellen. Onder druk werken is voor jou geen probleem, je bent stressbestendig en kan prioriteiten stellen.

Beroep in beeld


Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Apeldoorn - Aventus BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL
Zaandam - Regio College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.