Allround interieurvakman woningstofferen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Allround interieurvakman woningstofferen ben je werkzaam in de detailhandel binnen de woonbranche die zich richten op woning/projectstoffering en -textiel. Je werkt veel bij de klant thuis maar ook in onbewoonde huizen, winkels, scholen, kantoren en ziekenhuizen. Als allround woningstoffeerder leg je bij de klant vloerbedekking, raambekleding of zonwering aan. Je werkt hiervoor met verschillende materialen.

Naast het leggen van vloerbedekking en het plaatsen van raambekleding of zonwering bestaan je werkzaamheden ook uit het opnemen van maten, het monteren van complexe artikelen en het afronden van betalingen. In geval van problemen of afwijkingen ben jij als Allround interieurvakman woningstofferen verantwoordelijk. Jij bent in staat om oplossingen aan te dragen en je communiceert dit met de klant. Na afloop van de werkzaamheden adviseer jij de klant over het onderhoud en schoonmaken van de geplaatste materialen. Je bent gericht op het leveren van service en kwaliteit. Je bent zorgvuldig, deskundig en je hebt een professionele, representatieve en klantvriendelijke instelling.

Als Allround interieurvakman woningstofferen heb je naast een uitvoerende taak ook een begeleidende taak als er in teamverband wordt gewerkt. Je begeleidt, verdeelt, instrueert en controleert de werkzaamheden van de Basis Woningstoffeerders met wie je op karwei bent. Hierbij moet je goed omgaan met de balans tussen werkzaamheden zelf uitvoeren en deze over te dragen aan de Basis Woningstoffeerder.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer jij alle werkvloeren en ondervloeren kennen die jij later tegenkomt in het werk. Je leiderschapsvaardigheden worden na verschillende lessen verder ontwikkeld, naast de reguliere vakken zoals Nederlands en rekenen. De verschillende kleuren, stijlen en andere zaken met betrekking tot interieur worden daarnaast uitgebreid behandeld tijdens de lessen binnen de opleiding.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
 • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
 • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
 • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Jij bent handig, hebt een oog voor interieur en bent een leider in hart en nieren. Werken binnen een team is voor jou de beste manier van werken en je bezit een flexibele instelling. Deze komt van pas bij de wisselende werkplekken, net als de vaardigheid om zorgvuldig aan het werk te kunnen gaan.

Beroep in beeld


Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Nieuwegein - Bouw & Interieur College BOL BBL
Rotterdam - HMC Rotterdam BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.