Tandartsassistent

Richting binnen: Tandartsassistent

MBO-opleiding
25699
3 tot 4 jaar
BOL, BBL
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Tandheelkunde is je vakgebied, waarbij je werkveld breder is dan alleen de tandartspraktijk. Zo kun je ook aan de slag binnen onder andere de afdeling mond- en kaakchirurgie in een ziekenhuis, bij een tandheelkundig centrum of een mondhygiënist.

Als tandartsassistent ben je met veel verschillende werkzaamheden bezig. Je voornaamste taak is het assisteren van de behandelend arts. Je staat dus veel met de arts, maar ook met de patiënt in contact. De tandarts gebruikt verschillende gereedschappen, jij zorgt ervoor dat deze klaarliggen en steriel zijn. Ook stel je de patiënt op zijn gemak en geef je instructies over mondhygiëne. Andere van je assisterende werkzaamheden zijn het nemen van afdrukken, verzorgen van fluoride-behandelingen en testen. Ook houd je de administratie bij en plan je afspraken in.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding Tandartsassistent leer je werken met de apparatuur en materialen die tandartsen gebruiken. Je leert welke behandelingen er zijn en hoe je daarbij kunt assisteren. Naast de lessen over het inplannen van afspraken en patiëntenadministratie ga je de vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap volgen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,00.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Het wettelijk les- en cursusgeld. wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding, zoals;

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent het visitekaartje van de tandarts. Het is belangrijk dat je vriendelijk bent en de patient op zijn gemak kunt stellen. Je moet zeer nauwkeurig en zorgvuldig (en vooral ook hygiënisch) werken, waarbij je jouw, deels specialistische, ‘kennen en kunnen’ goed in de praktijk kunt brengen.

Een goede samenwerking met bijvoorbeeld tandartsen, artsen en assistenten is belangrijk, waarbij je over een dienstverlenende houding beschikt. Je hebt vaste werktijden, maar in sommige spoedgevallen kan het voorkomen dat je ’s avonds of in het weekend moet werken. Verder moet je snel kunnen schakelen tussen de verschillende werkzaamheden en over je taken kunne rapporteren.

Beroep in beeld


Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Alkmaar - ROC Horizon College BOL BBL
Amersfoort - MBO Amersfoort BOL BBL
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL
Deventer - Aventus Gezondheidszorg BOL BBL
Dordrecht - Da Vinci College BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Goes - Scalda BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Haarlem - ROC Nova College BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Heerlen - Vista College BOL BBL
Hengelo - ROC van Twente BOL BBL
Hoogeveen - Alfa College BOL BBL
Leeuwarden - ROC Friese Poort BOL BBL
Leiden - mboRijnland BOL BBL
Nijmegen - ROC Nijmegen BOL BBL
Roosendaal - Curio BOL BBL
Rotterdam-Oost - Zadkine BOL BBL
s-Hertogenbosch - Koning Willem I College BOL BBL
Tilburg - ROC Tilburg BOL BBL
Venlo - Gilde Opleidingen BOL BBL
Zaandam - Regio College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.