Specialist decoratie en restauratie (Specialist schilderen) (4)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Na de opleiding Specialist Schilderen - Decoratie en Restauratie kun je bijvoorbeeld werk vinden bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in restauratiewerkzaamheden of bij schildersbedrijven.

Als specialist decoratie en restauratie weet je precies hoe je oorspronkelijke decoraties kunt restaureren en hoe je ze in originele staat terug moet brengen. Je houdt je hoofdzakelijk bezig met het herstellen van het schilderwerk van historische werken en het geven van adveis hierover. Je gaat als volgt te werk: eerst bestudeer je (ter plaatse) wat er allemaal moet gebeuren en hoe ernstig de schade is, daarna bekijk je welke materialen, kleuren en soorten verf er gebruikt moeten worden om het schilderwerk weer in de originele staat te brengen. Hiervoor gebruik je verschillende decoratie en schildertechnieken. Denk hierbij aan het maken van houten-, metalen- en marmeren imitaties en het maken en toepassen van sjablonen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding, zoals;

Kans op werk & stage

Kans op stage

Kans op werk

Zeer weinig
Weinig
In evenwicht
Voldoende
Veel

Beroep in beeld


Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen