Uitvoerder

Richting binnen: Middenkaderfunctionaris Afbouw en Onderhoud

MBO-opleiding
25947
3 tot 4 jaar
BOL, BBL
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Middenkaderfunctionaris afbouw en onderhoud (Uitvoerder) ben je werkzaam binnen de schilders- en onderhoudsbedrijfstak of in de afbouw- en Stukadoorsbedrijfstak. Je voert je werkzaamheden uit voor diverse opdrachtgevers binnen de sectoren woningbouw, utiliteitsbouw, de renovatie/verbouw, de nieuwbouw en het resultaatgericht vastgoedonderhoud. Je bent werkzaam in een klein bedrijf (één tot vijftien personen). Je kan ook werkzaam zijn in een middelgroot of groot bedrijf. In dat geval functioneert je als bedrijfsleider.

Hoofdzakelijk voer je je werkzaamheden uit op de werkplek, waar je de dagelijkse leiding hebt over de uitvoering van bepaalde werkzaamheden. Je hebt hierbij te maken met een diversiteit aan personen waarmee je samen werkt. Je stuurt de eigen en de eventueel ingehuurde medewerkers aan. Daarnaast werkt je samen met de calculator, werkvoorbereider, projectleider en de opzichter van de opdrachtgever. Verder onderhoud je contacten met opdrachtgevers, onderaannemers, leveranciers en eventueel met bewoners/gebruikers van het bouwwerk.

Je bent op de bouwplaats zowel proces- als productmatig verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken met betrekking tot de uitvoering en het tot stand komen van een werk en voor alle daaraan gerelateerde aspecten. Je hebt als uitvoerder een diversiteit aan organisatorische, leidinggevende, controlerende en administratieve taken, die je met elkaar dient te kunnen combineren.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding uitvoerder krijg je aantal standaard vakken. Dit zijn onder andere Nederlands, Engels en burgerschap.
Verder ga je veel in op de beroepsmatige vakken. Als uitvoerder ben jij de duizendpoot bij een bouwproject. Je leert hoe je een plan van aanpak opzet en hoe je moet werken op basis van een project. Je leert hoe je het project kunt begroten en hoe je daarbij een begroting opmaakt. Verder weet je ook welke processen, materialen en gereedschappen nodig zijn bij bouwprojecten. Je leert ook over veiligheid en milieueisen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je moet een goede organisator zijn, die stressbestendig is en goed met mensen weet om te gaan. Jij bent geen twijfelaar, je durft beslissingen te nemen! Ook moet je flexibel zijn en in geval van een probleem snel een oplossing kunnen vinden.

Je werkt veel buiten, dus je moet rekening houden met de verschillende seizoenen in Nederland. Ook bij slecht weer gaat het werk vaak door! Je moet klantgericht kunnen werken en proberen kwaliteit te leveren. Daarnaast is het ook nog eens belangrijk dat je veilig en milieubewust werkt.

Beroep in beeld


Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Breda - Curio BOL BBL
Geldermalsen - ROC Rivor BOL BBL
Nieuwegein - ROC Midden Nederland BOL BBL
Utrecht - Nimeto Utrecht BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.