Machinist hijswerk

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Machinist Hijswerk voer je met hijskranen hijswerkzaamheden uit. Je bent werkzaam bij een onderneming in de bedrijfstak kraanverhuur, bouw en infra en/of transport. Je werkt op verschillende werkterreinen of bouwplaatsen in en soms buiten Nederland, met mogelijk een onregelmatig werkpatroon. Deze werkterreinen, die ook bouwplaatsen kunnen zijn (volgens de definitie van de Arbowet), bevinden zich binnen of buiten de bebouwde kom, op industrieterreinen of in woonwijken, havens en of (petrochemische) industrie. Elk type werkplek heeft zijn kenmerken en beperkingen om het hijswerk uit te voeren. Je kiest die werkmethode die past bij de situatie, omgeving, type kraan en type last.
Je bedient de hijskraan en overlegt over de hijswerkzaamheden. Je maakt werkafspraken met de hijsbegeleider over het aanslaan en begeleiden van de last. Als Machinist Hijswerk voer je met hijskranen op diverse locaties hijswerkzaamheden uit. Waar nodig rijd je daarvoor met de hijskraan naar de werkplek of laad je de hijskraan op een transportmiddel voor vervoer naar de werkplek.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je als eerste hoe een hijskraan bedient moet worden. De veiligheidsaspecten die hiermee samengaan leer je allemaal kennen tijdens de opleiding. Hoe moet je goederen oppakken, vervoeren of optillen? Na deze opleiding zit jij op je gemak in de hijskraan en heb je alle nodige kennis onder de knie. Reparaties en onderhoud aan de machine uitvoeren is hiernaast ook een onderdeel van de opleiding, zodat jij voorbereid aan het werk kunt gaan.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
 • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
 • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
 • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je hebt een affiniteit met scheepsbouw en havens, hebt een goed technisch inzicht en wilt aan het werk. Van hoogtevrees heb jij geen last en hiernaast ben je een goede teamspeler die het resultaat van een groep kan waarderen.

Beroep in beeld


Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Heerhugowaard - Regio College BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.