Allround machinaal houtbewerker

Richting binnen: Machinaal Houtbewerker

MBO-opleiding
25015
3 jaar
BOL, BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Machinaal houtbewerker ben je werkzaam bij houtverwerkende bedrijven die verschillende soorten hout en plaatmaterialen machinaal bewerken. Dit kunnen houthandelsbedrijven zijn, maar ook bedrijven in de timmer- of meubelindustrie. De producten die je maakt, verschillen dan ook per branche of bedrijf. Je bewerkt met grote en kleine houtbewerkingsmachines hout en plaatmateriaal voor producten als kozijnen, trappen, ramen, deuren, betimmeringen, kasten, balies, stoelen, tafels, houten vloerdelen, hekwerken en vlonders, kortom al het hout in en om een woning of bedrijfspand.

Als Machinaal houtbewerker verricht je je werkzaamheden in een productieruimte. Je selecteert en verzamelt het benodigde hout of plaatmateriaal die je met één of meer conventionele of CNC-gestuurde houtbewerkingsmachines zaagt, boort, schaaft, schuurt en/of profileert. Je bent tijdens je werk constant bezig met het controleren van de kwaliteit, de kwantiteit en de productiviteit.

Als Machinaal houtbewerker kun je je ontwikkelen of laten opleiden tot een allround vakman binnen een branche die alle voorkomende machinale houtbewerkingen verricht. Als allround vakman begeleidt je ook minder ervaren collega’s en lerenden bij de uitvoering van productiewerk.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je alles over hout. Dit wil zeggen dat je leert welke houten onderdelen er worden gemaakt en je leert met deze onderdelen werken. Je komt verschillende houttypen tegen. Je leert welke er allemaal zijn en hoe je met deze producten kan werken. Als machinaal houtbewerker ben je veel met machines en apparaten bezig. Je leert hoe je deze kunt instellen om tot een perfect resultaat te komen.
Bij elke mbo-opleiding zijn er aantal basisvakken. De vakken die je kunt verwachten zijn Nederlands, rekenen en burgerschap.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.
De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
  • minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
  • een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
  • heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2021/2022 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 608,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2021/2022 € 126,00.
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit voor 2021/2022 € 306,-.

Deze bijdrage verschilt per school. Vanwege de coronamaatregelen is het wettelijk collegegeld in het studiejaar 2021/2022 eenmalig 50% lager. Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent ontzettend collegiaal. Je kan leidinggeven, maar ook goed samenwerken en een prettige sfeer creëren op de werkvloer. Je bent je bewust van de veiligheidseisen en houdt je hier altijd aan als je aan het werk bent.

Beroep in beeld


Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Bergen op Zoom - Curio BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Dordrecht - Da Vinci College BOL BBL
Ede - Technova College BOL BBL
Ede - ROC A12 BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Heerenveen - Friesland College BOL BBL
Nieuwegein - ROC Midden Nederland BOL BBL
Nijmegen - ROC Nijmegen BOL BBL
Rijssen, Vroomshoop - ROC van Twente BOL BBL
Veldhoven - Summa College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.