Let’s swets’ over mentale gezondheid

15 mei 2024

Wanneer ben jij het meeste op je gemak? Waar haal jij voldoening uit? Maar ook: naar wie ga jij toe, als ’t even niet gaat? Het zijn allemaal vragen die gaandeweg kunnen leiden tot een goed gesprek over welzijn en mentale gezondheid. Dat is dan ook de opzet van de ‘Swetspot’, die studenten hebben gemaakt voor de Week van de Mentale Gezondheid.

Swetspot

In deze internationale week - van 20 tot 25 mei - besteden alle mbo-colleges van Firda in lessen en activiteiten aandacht aan mentaal welzijn van jongeren. Er is immers best reden voor zorgen, blijkt uit allerlei onderzoeken. En aandacht voor het welzijn van iedere student is een belangrijke ambitie van Firda. ‘Dan is praten over onderwerpen als eenzaamheid en depressie een goede manier om het taboe eraf te halen’, aldus docent Rouke van der Meer in Leeuwarden.

Aantrekkelijke opstap

De werkgroep Brede Vorming van het mbo-college legde bij O3, waarin studenten van NHL Stenden en Firda in Leeuwarden samen werken aan allerlei projecten, de opdracht neer om een aantrekkelijke opstap te maken naar gesprekken die soms knap lastig kunnen zijn.

Met NHL-student Sjoerd Herder (Social Work) als projectleider kwamen studenten Pluuk van Kempen en Iris de Lange ( Sociaal Werk) met Laye Oulare (Marketing en Communicatie) van Firda uit op een set uitnodigende vragen. In het Nederlands én het Fries, omdat het - zo stelt Maaike van der Geest van O3 - ‘bij deze onderwerpen prettig kan zijn om te spreken in je ‘memmetaal’, als taal van het hart’.

Al die vragen zijn afgedrukt op kaartjes, verpakt in handzame weckpotjes voor op tafel. Met z’n tweeën, in een klein groepje of met de hele klas – het kan allemaal. Het was best een klus om in diverse rondes uit te komen bij de juiste vragen. ‘Maar we zijn er volgens mij aardig in geslaagd’, aldus Pluuk. ‘Voor ons was het ook hartstikke leerzaam.’ Want ja, de beste manier om na te gaan of vragen werken is zelf uitproberen…

Gezond in het hoofd

Op locatie Wilaarderburen in Leeuwarden nam directeur Freke Heideman van het mbo-college dinsdag een eerste ‘Swetspot’ in ontvangst. Een mooi initiatief, stelde zij: ‘Naast alle aandacht voor sport en gezond eten is het goed om te werken aan gezondheid ‘in je hoofd’. Dan kan het zijn dat je daar soms wat hulp bij nodig hebt. Dichtbij, maar misschien ook van een professional. Dat moet dan ook normaal zijn, net zo gewoon als dat je met een zere voet naar de huisarts gaat.’

Erover praten in een veilige omgeving, dat is altijd goed. Dát is dan ook de inzet van deze weken bij Firda, die in Leeuwarden wat eerder zijn gestart. Zo staan op andere mbo-colleges ook mooie programma’s klaar met lessen, films, theater, een pubzquiz, gastlessen en meer. En met de ‘Swetspot’ in Leeuwarden, dus… Want: Wêr bisto grutsk op? En: Wa is dyn idoal en wêrom? Ofwel: let’s swets!