Accountant

Waar werk je?

Een accountant brengt veel uren op kantoor door. Dit kan bij een bedrijf zijn, of je werkt als zelfstandige. Omdat elk bedrijf wel te maken heeft met financiŽn, is het werkveld erg breed. Een accountant werkt zowel zelfstandig als in teamverband. Naast de werkzaamheden op kantoor ga je ook regelmatig klanten bezoeken. Je moet het dus niet vervelend vinden om veel onderweg te zijn.

Wat doe je?

Accountant is een wettelijk beschermde titel. Dit betekend dat je een opleiding tot accountant moet hebben afgerond om het vak te mogen uitvoeren. Een accountant is verantwoordelijk voor de de financiŽle administratie en jaarrekening van een bedrijf. De jaarrekening heeft invloed op de aandeelhouders, beleggers, banken en subsidieverstrekkers. Een accountant heeft hierbij een controlerende en adviserende rol. Je brengt de inkomsten en uitgaven in kaart, voert controles uit en maakt cijferanalyses van de inkomsten en uitgaven. Een accountant kan hierbij meestal rekenen op een expertise van een advocaat, belastingadviseur of IT-auditor.

Wat moet je kunnen?

Als accountant is het belangrijk dat je nauwkeurig te werk gaat en over communicatieve vaardigheden beschikt. Je hebt immers veel contact met verschillende partijen zoals klanten, belastingdienst, gemeenten etc. Cijfermatig inzicht is een belangrijke kwaliteit waar een accountant over moet beschikken.
In drukke periodes, bijvoorbeeld aan het einde van het jaar, moet je bereid zijn om overuren te maken. Je werkt met deadlines. Een accountant moet daarom flexibel ingesteld zijn. Omdat je te maken hebt met vertrouwelijke informatie moet je discreet zijn. Een accountant is deskundig en dient ten alle tijden beroepsvoorschriften na te leven.

Wat kun je verdienen?

Van dit beroep zijn geen standaard salaris gegevens bekend. Het salaris is erg afhankelijk van de branche of sector waarin je werkt.