Akoestisch Adviseur

Waar werk je?

Een akoestisch adviseur werkt vaak in dienst van een akoestisch adviesbureau, een bouwbedrijf of als zelfstandige. Je geeft akoestisch advies in allerlei soorten gebouwen en ruimtes. Van nieuwbouwappartementen tot concertzalen. De analyses werk je verder uit op de computer of in een akoestisch lab.

Wat doe je?

Een akoestisch adviseur geeft advies over geluid en akoestiek. Zo werk je aan het verminderen van geluidshinder in woningen of juist aan het verbeteren van de geluidskwaliteit in een muziekgebouw. Je verricht metingen op locatie, voert het onderzoek verder uit op kantoor en geeft vervolgens advies aan de klant. Belangrijk is dat je de klantvraag duidelijk krijgt en bestudeerd welke maatregelen moeten worden genomen. Een maatregel kan zijn het installeren van een geluidsinstallatie of geluidsabsoberende wanden. Een akoestisch adviseur is op de hoogte van de wetgeving en arbo-normen.

Wat moet je kunnen?

Een akoestisch adviseur over een uitstekend gehoor beschikken en natuurkundig en wiskundig onderlegt zijn om berekeningen te kunnen doen. Om goed onderzoek te kunnen doen is een analytisch vermogen onmisbaar. Daarnaast heeft een akoestisch adviseur overtuigingskracht nodig om klanten te kunnen adviseren. Affiniteit met geluid en bouwkunde is een vereiste. Kleine aanpassingen kunnen soms een groot effect hebben, nauwkeurig werken zijn eigenschappen die belangrijk zijn voor het uitvoeren van dit vak.