Hoger Microbiologisch Analist

Waar werk je?

Een hoger microbiologisch analist werkt in een laboratorium van een onderzoekscentrum of van een bedrijf. Je onderzoekt voedsel of weefsel op de aanwezigheid van bepaalde bacteriŽn, schimmels en andere vervelende zaken. Of je analyseert wat de effecten van die boosdoeners zijn.

Wat doe je?

Microbiologie is het onderdeel van biologie dat zich richt op micro-organismen zoals microben, bacteriŽn en schimmels. Niemand wil graag iets in de winkel kopen waar je ziek van wordt. Daarom moet voedsel onderzocht worden. Het gebeurt ook dat een groep mensen ineens ziek wordt en dat de voedselresten onder de loep genomen worden. Dan komt de hoger microbiologisch analist om de hoek kijken. Die ontdekt misschien wel dat het gaat om een salmonellabacterie, de bekendste bacterie bij het grote publiek. Jij leert tijdens je opleiding natuurlijk dat er veel meer bacteriŽn bestaan en wat die allemaal aanrichten. Je taak lijkt vaak het meeste op een puzzel die moet worden opgelost.

Een hoger microbiologisch analist doet ook allerlei testen. Wat is het gevolg van de aanwezigheid van bacteriŽn in voedsel en in wat we drinken? Kan het kwaad als er bepaalde bacteriŽn in ons glas melk wonen? Of is dit een directe bedreiging voor de volksgezondheid? Dit soort dingen worden onderzocht in laboratoria waar jij zou kunnen komen te werken. Een deel van de hoger microbiologisch analisten vindt een baan in de levensmiddelenbranche.

Wat moet je kunnen?

Precisie, geduld, goed met stress kunnen omgaan en vasthoudend zijn. Geen 9-tot-5 mentaliteit, want soms moet er gewerkt worden totdat er resultaten worden geboekt. Je hebt een analytisch denkvermogen. Analyseren is je tweede natuur. Je werkt volgens strikte veiligheidsnormen die je moet naleven. Het is wenselijk dat je behalve zelfstandig werken ook goed in teamverband functioneert. Als hoger microbiologisch analist kom je in aanmerking voor een leidinggevende functie.