Adviseur Beveiliging

Waar werk je?

Als adviseur beveiliging werk je in de meeste gevallen bij een beveiligingsbedrijf of een adviesbureau. Een beveiligingsbedrijf zorgt voor de beveiliging van bijvoorbeeld een bedrijfspand. Het komt ook voor dat een bedrijf een eigen beveiligingsdienst heeft. Hier kun je ook voor aan de slag. Tot slot is het ook mogelijk om als adviseur beveiliging voor jezelf beginnen.

Wat doe je?

Je komt bij iemand thuis, of op een bedrijf om te mogelijkheden te bespreken die er zijn om het pand te beveiligen. Je kunt direct al beginnen met het geven van adviezen die diefstal voorkomen. Bijvoorbeeld, dat twee mensen een rekening moeten controleren voordat hij betaald wordt, of dat altijd twee mensen het gebouw moeten openen en afsluiten. Vervolgens maak je een risicoanalyse. Dit houdt in dat je in kaart brengt waar de zwakke plekken van het gebouw zitten als het gaat om veiligheid. Aan de hand van deze analyse maak je een plan van aanpak. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn dat er een nieuw alarmsysteem moet worden aangelegd, of dat er extra camera’s moeten worden opgehangen. Dit plan van aanpak leg je voor aan de klant. Het is dan aan de klant om te beslissen wat hij met jouw plan van aanpak gaat doen.

Wat moet je kunnen?

Een goed advies geven is het belangrijkste van jouw vak. Je moet dus goed op de hoogte zijn van alle kennis en mogelijkheden die er zijn op het gebied van beveiliging. Advies geven over een bepaald soort camera of alarmsysteem is niet zo moeilijk, maar als de klant een totaalplaatje wil, dan zal je bijvoorbeeld ook kennis moeten hebben van veiligheidssloten. Je moet echt een allround vakman zijn. Goed kunnen communiceren is dan ook van groot belang in dit vak.