Bibliothecaris

Waar werk je?

Zoals de naam al doet vermoeden is een bibliothecaris werkzaam in de bibliotheek of in een mediatheek. Dit kan een openbare bibliotheek zijn of een bibliotheek in een school, universiteit, overheidsinstelling of bedrijf. Als bibliothecaris heb je voornamelijk contact met de bezoekers en je collega’s.

Wat doe je?

Het beroep van bibliothecaris heeft een stoffig imago. Echter is dit vak juist afwisselend en uitdagend. Je voornaamste taak is het beschikbaar stellen van informatie. Een bibliothecaris beschikt over een brede kennis. Je zorgt ervoor dat informatie in de bibliotheek of mediatheek gemakkelijk te vinden is. De collectie moet aansluiten op de wensen van de bezoekers. Een bibliothecaris speelt hierbij in op trends en ontwikkelingen. Je bent op de hoogte van de laatste lanceringen en leest recensies. Je bent verantwoordelijk voor het vernieuwen van de collectie en beheerd het budget. Dit doe je vaak in overleg met de directie. Aan de bibliothecaris is ook de taak om de bibliotheek systematisch in te richten. We leven in een tijd waar informatie steeds vaker digitaal wordt uitgegeven. Het beroep van bibliothecaris veranderd hierdoor en steeds meer werkzaamheden worden uitgevoerd op de computer. Naast al deze taken help je ook mee bij het organiseren van evenementen zoals tentoonstellingen, lezingen en opendagen.

Wat moet je kunnen?

Een bibliothecaris is gastvrij, behulpzaam en heeft passie voor het vak. Hiervoor moet je over sterke communicatieve vaardigheden beschikken.
Een bibliothecaris is een echte speurder. Je bent nieuwsgierig en vind het leuk om informatie doorgrondig uit te zoeken. Je moet goed kunnen luisteren en doorvragen om de bezoeker het juiste advies te kunnen geven. Daarnaast is een bibliothecaris geordend en opgeruimd.