Hoger Biochemisch Analist

Waar werk je?

Een hoger biochemisch analist is breed inzetbaar op veel verschillende laboratoria. Je bent bijvoorbeeld werkzaam bij een farmaceutisch bedrijf, een levensmiddelenproducent of een onderzoeksinstituut. Je werkplek is een biologisch, of biochemisch laboratorium.

Wat doe je?

Je onderzoekt de samenstelling, eigenschappen en verandering van dierlijke en plantaardige stoffen en producten. Dit doe je aan de hand van biochemische methodes. Je bestudeert de processen die plaatsvinden in organismen, en op grond daarvan probeer je ze zo aan te passen dat ze nuttig ingezet kunnen worden. Je ontwikkelt bijvoorbeeld bacteriŽn die milieuvervuilende stoffen afbreken. Het kan ook zijn dat je grondstoffen maakt voor een bepaald soort medicijn. Je legt je onderzoeksresultaten vast in een verslag en rapporteert dit. Jouw resultaten zullen weer gebruikt worden om bepaalde problemen op te lossen die er zijn op het gebied van natuur en milieu, of gezondheid.

Wat moet je kunnen?

Je beschikt over een goede biologische, schei- en natuurkundige (basis)kennis. Alle werkzaamheden die bij je vak horen beheers je volledig: je kunt bijvoorbeeld DNA knippen en plakken, als je plantenrassen moet veredelen. Een goed analytisch vermogen is heel belangrijk, maar daarnaast kun je ook heel secuur werken, je bent resultaatgericht en je hebt oog voor detail.
Je bent een flexibel persoon die goed in teamverband kan werken. Je kunt je in het Nederlands en Engels goed uitdrukken, zowel mondeling als schriftelijk. Ten slotte ken je de veiligheidsinschriften en weet je deze goed in acht te houden, omdat je vaak werkt met gevaarlijke (chemische) stoffen.

Verwante beroepen

  • Zoologisch analist
  • Hoger chemisch analist