Boekhouder

Waar werk je?

Ieder bedrijf is verplicht om een administratie te voeren, dus in principe kun je als boekhouder overal terecht. Je kunt ook werken op de financiŽle administratie van bijvoorbeeld scholen, gemeentehuizen of andere overheidsinstellingen. Uiteraard kun je ook aan de slag in een bedrijf dat speciaal gericht is op boekhouden, zoals een accountantskantoor. Je kunt ook als zelfstandige aan de slag te gaan. Het meeste werk zal je op kantoor doen, het is ook mogelijk dat je een bezoek brengt aan klanten.

Wat doe je?

Als boekhouder ga je over de financiŽle administratie. Je hebt contact met de hele organisatie. Denk hierbij aan in- en verkoop, maar ook met het personeel. Je hebt veel verschillende werkzaamheden, zoals: het controleren en inboeken van facturen, debiteuren en crediteuren beheer, BTW- aangifte, inboeken van inkoopgegevens, kas-, bank- en giroboekingen en ga zo maar door. Je onderhoudt een nauw contact met klanten, bijvoorbeeld als er een betalingsachterstand is. Je hebt overleg met leveranciers als er onduidelijke facturen zijn. Ook kan het personeel met al hun financiŽle vragen bij jou terecht. Daarnaast lever je de accountant de cijfers aan en leg je verantwoording af aan de directie.

Wat moet je kunnen?

Uiteraard heb je gevoel voor cijfers en kun je goed (be)rekenen. Je hebt kennis van statistiek en economische voorspellingen. Je kunt goed met computers omgaan. De standaardprogrammaís (bijvoorbeeld tekstverwerken) zijn voor jou geen enkel probleem en je bent volkomen thuis in boekhoudkundige programmaís. Daarnaast zijn betrouwbaarheid en een groot gevoel voor verantwoordelijkheid van groot belang in deze baan. Je werkt immers elke dag met vertrouwelijke gegevens, die niet overal terecht mogen komen. Je kunt heel goed zelfstandig werken, want veel besluiten op dit gebied neem je zelf. Bijvoorbeeld, of een bepaald product wel of niet besteld moet worden.

Wat kun je verdienen?

Van dit beroep zijn geen standaard salaris gegevens bekend. Het salaris is erg afhankelijk van de branche of sector waarin je werkt.