Hoger Botanisch Analist

Waar werk je?

Je werkt voor organisaties als een plantenveredelingsbedrijf. Je werkt veelal in een laboratorium en in plantenkassen, maar soms ook buiten, bijvoorbeeld om bepaalde planten in hun omgeving te bestuderen.

Wat doe je?

Een hoger botanisch analist onderzoekt plantenmateriaal. Je moet hierbij denken aan: landbouwgewassen, mossen, algen en schimmels. Dit kan verschillende doelen hebben, bijvoorbeeld het veredelen van groentegewassen, of het beschermen van het milieu. Vaak teel je zelf bepaalde gewassen in plantenkassen op zelfgemaakte voedingsbodems. Je verricht metingen en neemt monsters. Je analyseert dit in een laboratorium en hierbij werk je met analyseapparatuur, zoals een microscoop en kweekbuizen. Je bent ook bezig met het onderzoeken van de betrouwbaarheid van bepaalde onderzoeksmethodes en ontwikkelt zelf nieuwe onderzoeksmethodes. Daarnaast ben je ook bezig om de omgeving van bepaalde planten te veranderen, zodat je kunt kijken welke invloed dit heeft op de planten. Het kan voorkomen dat je leiding geeft aan meerdere analisten, of laboranten.

Wat moet je kunnen?

Je moet een grote interesse en brede kennis hebben van (cel)biologie. Alle werkzaamheden die bij je vak horen beheers je volledig: je kunt bijvoorbeeld DNA knippen en plakken. Een goed analytisch vermogen is heel belangrijk, maar daarnaast kun je ook heel secuur werken, je bent resultaatgericht en je hebt oog voor detail. Je bent een flexibel persoon die goed in teamverband kan werken en leiding geven. Je kunt je in het Nederlands en Engels goed uitdrukken, zowel mondeling als schriftelijk. Ten slotte ken je de veiligheidsinschriften en weet je deze goed in acht te houden, omdat je vaak werkt met gevaarlijke (chemische) stoffen.

Wat kun je verdienen?

Van dit beroep zijn geen standaard salaris gegevens bekend. Het salaris is erg afhankelijk van de branche of sector waarin je werkt.