Cabaretier

Waar werk je?

Als cabaretier werk je meestal in theaters, maar het kan ook voorkomen dat je werkt in bijvoorbeeld nachtclubs, of op radio en tv. Meestal werk je als zelfstandige, maar je kunt ook deel uitmaken van een cabaretgezelschap.

Wat doe je?

Cabaret wordt ook wel kleinkunst genoemd en in principe ben je dus een kunstenaar. Het is de bedoeling dat je jouw publiek aan het lachen maakt en dit doe je vaak door middel van een combinatie van komedie, zang, dans en poŽzie. Er zijn vele soorten vormen van cabaret, zoals: stand up comedy, maatschappij kritisch, verhalend, muzikaal, fysiek en nonsens. Het is het meest praktisch dat je je specialiseert in de vorm die het best bij jou als persoon past. Je reist door het hele land (en soms ook buitenland) om op te treden.

Wat moet je kunnen?

Voordat je optreedt schrijf je je eigen theaterprogramma. Je zult hiervoor inspiratie op moeten doen. Dit kan bijvoorbeeld door nieuwsfeiten en verhalen te verzamelen, of gewoon voorvallen uit het dagelijks leven te bewerken. Daarna ga je flink oefenen: je moet de teksten en eventueel liedjes uit je hoofd kennen en je overlegt met de mensen van de techniek hoe het licht en geluid moeten zijn tijdens jouw programma. Het belangrijkste is dat jouw publiek om jou kan lachen. De voorstelling moet dus passen bij de doelgroep en daarvoor moet je je goed kunnen inleven in je publiek. Tijdens een optreden, vind je het leuk in het middelpunt van de belangstelling te staan. Ook beschik je over een groot improvisatievermogen, want voorstellingen verlopen niet altijd zoals je ze hebt voorbereid. Je werktijden zijn onregelmatig. Optredens zijn meestal ís avonds, maar de tijd die je besteedt aan voorbereiding is natuurlijk ook werktijd. Je moet hier goed mee om kunnen gaan.

Wat kun je verdienen?

Van dit beroep zijn geen standaard salaris gegevens bekend. Het salaris is erg afhankelijk van de branche of sector waarin je werkt.