Chemisch Technoloog

Waar werk je?

Als chemisch technoloog kun je aan de slag in de industrie, bijvoorbeeld op een R&D-afdeling of in een commercieel laboratorium. Je kunt ook aan de slag als procestechnoloog of offshore technicus op een booreiland.

Wat doe je?

Als chemisch technoloog werk je bij een bedrijf in de procesindustrie. Je bent bij jouw werkzaamheden betrokken bij de ontwikkeling van chemische processen en bent dus bezig op het gebied van scheikundige technologie. Deze voer je uit voor de fabricage van allerlei producten en grondstoffen, zoals plastic, bestrijdingsmiddelen, wasmiddel en verf. Je werkt onder leiding van een chef of manager die jou de opdrachten voorlegt. Deze voer je geheel zelfstandig uit waarbij je leiding geeft aan jouw medewerkers.

Centraal in dit vak op het gebied van scheikunde staat het verbeteren van chemische processen, technieken en producten. Hiervoor doe je soms zelf onderzoek. Op basis van deze uitkomsten ontwerp je chemische processen, methoden of apparatuur.

Als er een product ontwikkeld moet worden, stel jij in overleg met de leiding een programma op. Vervolgens zorg jij voor de uitvoering, coördinatie, begeleiding, voortgang en kwaliteit.
Omdat de technologische innovaties elkaar snel opvolgen, zorg je ervoor dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen in de chemische technologie.

Wat moet je kunnen?

Als chemisch technoloog ben je binnen jouw bedrijf vindbaar in je kantoor, het laboratorium of de productieruimte. Je werkt met chemische materialen waar je zorgvuldig mee om moet gaan, als je de veiligheidsvoorschriften niet in acht neemt, kan dat gevaarlijke gevolgen hebben.

Als chemisch technoloog moet je beschikken over de juiste kennis en technisch en scheikundig inzicht. Je bent analytisch ingesteld en kunt je zowel mondeling als schriftelijk goed uitdrukken. Ook kun je goed samenwerken en ben je erg nauwkeurig ingesteld.

Spreken de werkzaamheden van een chemisch technoloog je aan en voldoe je aan de eisen? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!