Effectenhandelaar

Waar werk je?

Als effectenhandelaar kun je aan de slag het bedrijfsleven en in de financiŽle dienstverlening, bijvoorbeeld bij een beleggingsmaatschappij, bank of verzekeraar. Als effectenhandelaar, ook wel broker genoemd, kun je zowel op kantoor als in een beursgebouw werkzaam zijn. Je kunt voor particulieren of bedrijven werken en in vaste dienst of als zelfstandige. In principe kun je als effectenhandelaar ook werken als beleggingsadviseur.

Wat doe je?

Je bent als effectenhandelaar bezig met de aankoop en/of de verkoop van opties, koersen, aandelen en futures. Deze financiŽle producten worden samen effecten genoemd. Je probeert deze effecten tegen een zo laag mogelijke koers te kopen en tegen een hogere koers te verkopen. Om dit te kunnen doen volg je de financieel-economische ontwikkelingen en de koersen en aandelen op de voet. Je houdt onder andere de koersinformatie en halfjaarcijfers in de gaten. Vaak ben je gespecialiseerd in een bepaalde financiŽle markt, bijvoorbeeld opties of futures. Je moet snel beslissingen kunnen nemen en accuraat inspelen op situaties. Als effectenhandelaar kun je je kennis van de financiŽle markt ook gebruiken voor het geven van beleggingsadvies.

Wat moet je kunnen?

Je hebt veel vrijheid om je werk zelf in te delen. Wel geldt er binnen de beurshandel een strikt reglement waaraan je je als effectenmakelaar (broker) moet houden. Het is heel belangrijk dat je zorgvuldig te werk gaat

Je hebt veel contact met collega effectenmakelaars en opdrachtgevers (klanten). Je moet dus goed kunnen samenwerken en je mondeling goed uit kunnen drukken. Je zit als effectenmakelaar veel achter je beeldscherm. Tegenwoordig verloopt de handel in effecten via de computer en ook houd je daar alle actuele informatie over koersen en aandelen in de gaten. Je werkt dus voornamelijk vanuit huis (als je zelfstandig broker bent) of kantoor.

Spreken de werkzaamheden van een effectenhandelaar je aan en voldoe je aan de eisen? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!

Wat kun je verdienen?

Van dit beroep zijn geen standaard salaris gegevens bekend. Het salaris is erg afhankelijk van de branche of sector waarin je werkt.