Consultant

Waar werk je?

Wie bel je als je advies of antwoorden wilt? De consultant! Als Consultant werk je als zelfstandige of in loondienst bij de overheid, een adviesbureau of bedrijf dat gespecialiseerd is in het geven van advies op een bepaald gebied. Dat klinkt vaag, maar deze specialisaties lopen ook behoorlijk uiteen: van ICT tot accountancy, van arbeidsmarkt tot financiŽn. Jouw werkgebied is afhankelijk van de expertise van je werkgever en de opleiding die je zelf hebt gevolgd.

Wat doe je?

Mensen komen naar jou toe met hun vragen en problemen. Jij bestudeert als expert het vraagstuk, maakt een analyse en komt met aanbevelingen en advies. Soms speel je daarnaast een ondersteunende rol bij de uitvoering van dit advies.

Wat moet je kunnen?

Als Consultant heb je te maken met de belangen van zowel je klant als je werkgever. Het is aan jou om beide partijen zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. De vertrouwelijke informatie die jou ter ore komt, houd je uiteraard voor jezelf. Je bent tactvol en tegelijkertijd overtuigend; het is aan jou om de klant te overtuigen dat jouw advies de oplossing is voor het probleem en ervoor te zorgen dat het goed wordt uitgevoerd. Je bent geduldig, kunt goed uitleggen wat je bedoelt en beschikt over een groot communicatievermogen.

Als jij mensen graag als expert voorziet van een advies op maat, dan is het beroep van Consultant misschien iets voor jou!

Wat kun je verdienen?

Van dit beroep zijn geen standaard salaris gegevens bekend. Het salaris is erg afhankelijk van de branche of sector waarin je werkt.

Verwante beroepen

  • Loopbaanadviseur